KRIČAVE RATNE IGRE

Rusija izumila novi nacionalni sport: Divljačke borbe tenkovima

Nije tu bilo ni snijega ni skija, ali na vojnom poligonu Alabino pokraj Moskve ovaj je tjedan ipak održan biatlon - ruska je vojska, naime, bijeli sport odlučila prilagoditi prašini i tenkovima.

Svaki krug ima 6100 metara i uključuje strminu, plićak, minsko polje i most, zbog čega tenkovima prijeti opasnost da se prevrnu ili barem izgube na brzini. U prvom krugu iz glavnog topa pucaju na metu s udaljenosti od 2200 metara, što im je blizu maksimalnog dometa. U drugom krugu puca se iz mitraljeza, a u trećem na tri uzastopne mete. Municija se puni neposredno prije gađanja, nakon odrađenog kruga. Dopušteno je samo onoliko pucnjeva koliko ima meta, a svaki promašaj kažnjava se kaznenim krugom od 500 metara.

Kroz buku i prašinu

Natjecanje je osmislilo rusko ministarstvo obrane, a u njemu su sudjelovali tenkovi obojeni u kričave boje iz četiri bivše sovjetske republike - Rusije, Bjelorusije, Armenije i Kazahstana. Pobijedio je crveni tenk ruskog tima. Agencija RIA Novosti izvijestila je da su se vozila od 40 tona uz nevjerojatnu buku, dim i prašinu kretala golemim poligonom dok se službeni spiker nadglasavao sa zvukom eksplozija, pucnjeva i pištanjem signalnih raketa.

- Ne znam kako smo uspjeli. Samo sam sjedio tamo u toj mašini i mislio, gleda nas cijela Rusija - rekao je za RIA Novosti 19-godišnji ročnik Igor Artemjev, vozač ruskog tima, koji se požalio da mu se lijeva kontrolna poluga tijekom utrke pokvarila pa je tenkom manevrirao samo pomoću jedne gusjenice.

Zapovjednik kazahstanskog tima istegnuo je ruku manevrirajući glavnim topom tenka, pa su ga morali zamijeniti. Na cilj su stigli drugi, s minutom zakašnjenja za Rusima. Bjelorusi su bili treći, Armenci posljednji.

- Bilo nam je sve to novo. Sve smo te vježbe radili i ranije, ali nikad u sklopu istog treninga - rekao je kazahstanski vojnik Ajdin Kaljoldin.

Sve su reprezentacije nastupale u ruskim tenkovima T-72B, koji je vrlo sličan glavnom ruskom izvoznom modelu T-90. Zapravo, RIA Novosti pišu da je cijeli sport, koji su Rusi osmislili tek tjedan dana ranije, velikim dijelom bio vježba iz marketinga.

Moskva se sada nada da bi se jednom mogla odmjeriti i s Washingtonom i Berlinom. U jednom su se trenutku prošlog tjedna pojavile čak i vijesti da su Amerikanci pozvani, ali da su se odbili odazvati, no američki vojni ataše u Rusiji rekao je da to nije istina.

Ruski ministar obrane Sergej Šoigu kaže da su Amerikanci i Rusi pozvani da sa svojim tenkovima dođu iduće godine i da su nakon utrke u subotu poručili da poziv tek trebaju razmotriti.

Bez piva i rock-muzike

Iako se vojska trudila zabaviti gledatelje - pa je bilo i vatrometa, pjesme i plesa - novinari RIA Novosti nisu našli lijepih riječi za općenitu atmosferu. Umjesto rock-glazbe, piva i oskudno odjevenih navijačica, vojska je priredila monotone dužnosničke govore i glazbu “toliko staru da se u jednoj pjesmi doslovce hvalio Staljin”.

Događaj nije bio otvoren za javnost, a među 3000 gledatelja bili su uglavnom bivši i sadašnji vojnici te njihove obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:33