ZATVORENI STRELKOV

‘Rusija je u terminalnoj fazi, cijela zemlja je na rubu kolapsa! Krivi su Putin i njegovi generali‘

‘Prekasno je za strah i čekanje - nalazimo se na pragu kolapsa ruske državnosti (daj Bože da griješim!)‘, napisao je Girkin

Igor Girkin Strelkov

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Poznati ruski proratni bloger Igor Girkin je iz svoje zatvorske ćelije prognozirao da će Rusiju uskoro zadesito kolaps. Podsjećamo, Girkin je uhićen prije dva mjeseca jer je kritizirao predsjednika Vladimira Putina i nazvao ga ‘kukavičkim mediokritetom‘, piše Business Insider.

Ovaj bivši operativac FSB-a, koji koristi i ratno ime Strelkov, što na ruskom znači strijelac, preko svog odvjetnika je poručio da da je Rusija na rubu kolapsa. Također, preostalim se ‘domoljubima‘ on sâm ponudio kao ujedinjujuća snaga.

Ultranacionalistički bloger je nekoliko puta sugerirao da Putin i njegovi generali nisu postigli dovoljno u ratu u Ukrajini, čak je pozvao i na punu mobilizaciju ruskog stanovništva.

Tri tjedna nakon što je moskovski sud presudio da će Girkin ostati u zatvoru, on je u ponedjeljak uz pomoć svog odvjetnika objavio poruku na Telegramu iz istražnog pritvora u Lefortovu.

Girkin, koji je nekoć vodio skupinu ruskih militanata u Donjecku, optužio je ruske vlasti da nisu odgovorile na najhitnije probleme i izazove zemlje, upozorivši da će ruski problemi uskoro ući u ‘terminalnu fazu‘ koja će dovesti do kolapsa cijelog sustava.

Girkin je spomenuo i čelnika grupe Wagner Jevgenija Prigožina, koji je prošlog mjeseca poginuo u avionskoj nesreći u blizini Moskve, rekavši da je neuspjela pobuna vođe plaćenika protiv ruskog vojnog vrha u lipnju označila početak ove akutne faze ruskih ‘problema‘, a Prigožinovo vjerojatno ubojstvo ukazalo na nastavak unutarnjih sukoba u Rusiji.

Girkin nadalje predviđa da će sadašnji ruski elektroenergetski sustav na kraju pasti u ruke ‘takozvane liberalne oporbe‘. On smatra da je njegova dužnost - čak i iz zatvora - ponuditi alternativu i ujediniti preostali domoljubni narod Rusije.

‘Savršeno sam svjestan svih slabosti svoje trenutne pozicije i toga da nemam potrebnih resursa te uopće ne precjenjujem stupanj svog autoriteta i utjecaja‘, napisao je Girkin. ‘Međutim, netko se mora prvi dići, makar samo da dâ primjer i pozove druge na akciju.‘

Girkinovi komentari dolaze u trenutku dok u Rusiji bukte međusobni obračuni i to usred ukrajinske protuofenzive. Šef ukrajinske obavještajne službe rekao je za The Economist ovaj tjedan da Rusiji ponestaje ljudstva i oružja neophodnog za nastavak borbe.

‘Smatram da je prekasno za strah i čekanje - nalazimo se na pragu kolapsa ruske državnosti (daj Bože da griješim!)‘, napisao je Girkin u objavi na Telegramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:03