JULIJE DOMAC

‘Rusija je veliki proizvođač nafte, a zbog sankcija se ona ne prodaje. U ovoj priči SAD dobro zarađuje‘

‘Cijela Europa živjela je u iluziji da je energija tržišna kategorija i se svi držimo pravila. Energija je strateška kategorija‘, rekao je Domac

Julije Domac

 Zeljko Puhovski/Cropix

Posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu Julije Domac rekao je tijekom gostovanja u emsiji "Novi dan" N1 Televizije da su mnogi stručnjaci godinama upozoravali da je ovisnost u ruskom plinu opasna.

- Cijela Europa živjela je u iluziji da je energija tržišna kategorija i se svi držimo pravila. Energija je strateška kategorija - rekao je Domac.

- Godinama ćemo živjeti s plinom. Svako nadomještavanje ruskog plina bit će skupo. Cijena će rasti, mogla bi i do neslućenih visina: do 2000 eura po kubičnom metru. To uzrokuje veliku inflaciju, probleme u poljoprivredi - dodao je.

Domac je istaknuo da treba razviti obnovljive izvore energije, za što će trebati vremena: "Sad je samo vrijeme faktor."

Naveo je i da smo radili tragične greške u energetici: Ina, proizvodnja plina, obnovljivi izvori energije. Osim s plinom, problemi su i s naftom, čija cijena raste.

- Rusija je veliki proizvođač nafte, a zbog sankcija se ona ne prodaje. Cijela priča oko energetike je geopolitička i na nju se može utjecati. U ovoj priči SAD dobro zarađuje. Priča je izrazito politička - rekao je Domac, dodavši da ćemo tek vidjeti što će biti jer je trenutno teško bilo što prognozirati.

- Jedini pravi financijski dobitnik rata je SAD. Europa je podcijenila priču, oslonila se na dogovore - ustvrdio je savjetnik predsjednika Milanovića.

Smatra da će se priča promijeniti i sintagma na globalnom tržištu gdje se sve može kupiti past će u vodu: “Energija nije roba koju se može kupiti ili ne, energiju moraš kupiti.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:10