SVAĐA S GAZPROMOM

‘Rusija koristi prirodni plin kao oružje kojim ucjenjuje najsiromašniju državu Europe‘

Kremlj je u srijedu odbacio tvrdnje da ta ruska tvrtka koristi plinske pregovore za dobivanje političkih ustupaka
Vladimir Putin/Natalia Gavrilita
 Evgeny Paulin/Sputnik/Afp Eu Council/Pool/Anadolu Agency/Anadolu Agency Via Afp

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell u četvrtak je rekao da Moskva koristi prirodni plin da ucjenjuje Moldaviju, a premijerka te zemlje kazala je da si ne mogu priuštiti cijene koje Rusija trenutno nudi.

Ugovor Moldavije i ruskog naftnog giganta Gazproma istekao je krajem rujna. Proeuropska premijerka Moldavije Natalia Gavrilita rekla je da Gazprom više ne nudi cijenu kakva je bila u prošlom, trideset godina dugom ugovoru, nego je ona sada tri puta veća, prenosi Reuters.

Kremlj je u srijedu odbacio tvrdnje da ta ruska tvrtka koristi plinske pregovore za dobivanje političkih ustupaka, no s tim se ne slaže Borrell, šef diplomacije Europske unije.

„Porast cijena diljem svijeta nije posljedica korištenja plinskog tržišta kao oružja, no kod Moldavije je to slučaj“, kazao je Španjolac na konferenciji za medije koju je u Bruxellesu održao s Gavrilitom.

Moldavska premijerka je u razgovoru za Reuters rekla da je Gazprom svoju dugogodišnju cijenu od 250 dolara za 1000 kubika plina sada povisio na 790 dolara.

„Rast cijena za Moldaviju je neuobičajeno oštar ... Zemlja to ne može podnijeti politički, ekonomski i socijalno“, naglasila je Gavrilita.

Njenom državom upravlja prozapadna vlada predsjednice Maie Sandu. Ona je na izborima prošlog studenog porazila Igora Dodona, kojemu je sklona Moskva.

Moldavija je bila jedna od 15 sovjetskih republika, a od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine poprište je borbe za utjecaj između Rusije i Zapada.

Gavrilita je moldavskim dužnosnicima rekla da se razgovori s Gazpromom nastavljaju i da je to dobar znak, no da ne zna hoće li doći do dogovora.

EU je ovaj tjedan objavio da će do kraja godine Moldaviji dati 60 milijuna eura pomoći da se nosi s ovom krizom koja je primorala Kišinjev da proglasi izvanredno stanje.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja Europe (nominalni BDP per capita je ispod 5000 dolara po stanovniku).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2023 13:53