UKRAJINSKA TUŽITELJICA

‘Rusija koristi silovanje kao ratnu taktiku, a Putin je glavni ratni zločinac 21. stoljeća‘

Neke od žrtava ruskih trupa koje su ostale u Ukrajini boje se progovoriti, strahujući od povratka ruskih snaga

Irina Venediktova snimljena prošlog mjeseca u Buči

 Genya Savilov/AFP

Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova optužila je Rusiju da koristi silovanje kao ratnu taktiku, a predsjednika Vladimira Putina nazvala je "glavnim ratnim zločincem 21. stoljeća", javlja Guardian.

Tijekom posjeta gradu Irpinu, u kijevskoj regiji, Venediktova je rekla da Ukrajina prikuplja informacije o optužbama za silovanje, mučenje i druge ratne zločine od ukrajinskih žena, muškaraca i djece, prenosi Reuters.

- Žele naravno prestrašiti civilno društvo i učiniti sve kako bi prisilili Ukrajinu na kapitulaciju - rekla je.

Dodala je da se neke od žrtava koje su ostale u Ukrajini boje progovoriti o onome što su doživjeli, strahujući od povratka ruskih snaga.

image

Irina Venediktova snimljena prošlog mjeseca u Buči

Fadel Senna
image

Irina Venediktova snimljena prošlog mjeseca u Buči

Fadel Senna/AFP
image

Irina Venediktova snimljena prošlog mjeseca u Buči

Genya Savilov/AFP

Prošli je tjedan Venediktova objavila kako su ukrajinski istražitelji identificirali "više od 8000" mogućih ratnih zločina od početka ruske invazije u veljači.

- Riječ je zapravo o 8600 slučajeva koji se odnose strogo na ratne zločine i više od 4000 slučajeva koji su povezani s ratnim zločinima - precizirala je.

Mogući zločini uključuju "ubojstva civila, bombardiranje civilne infrastrukture, mučenja" i "seksualne zločine" na "okupiranim područjima Ukrajine", rekla je. Tužitelji istražuju i "korištenje zabranjenog oružja", dodala je.

Rekla je da je u istragu uključeno više od 8000 ljudi.

- Uspostavili smo zajednički istražiteljski tim na platformi Eurojusta. Četrnaest država otvorilo je vlastite kaznene dosjee u vezi s agresijom Ruske Federacije - naglasila je.

Istražitelji ne mogu obići više područja na istoku zemlje kao što su Mariupolj, Donjeck i Luhansk. - Nemamo pristup tim područjima, ali možemo raditi svoj posao - rekla je. - Možemo ispitati osobe koje su evakuirane s tih teritorija - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:08