SVAĐA

Rusija krivi poljske pilote, a Poljska ruske kontrolore

Russian rescuers (R) inspect the wreckage of a Polish government Tupolev Tu-154 aircraft which crashed on April 10 near Smolensk airport, on April 11, 2010. Appalling as it is, the plane tragedy that killed Poland's president is a potential game-changer in thorny Russian-Polish ties that may impact broader East-West relations in Europe, experts say. AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA
 NATALIA KOLESNIKOVA

VARŠAVA - Svađa ruskih i poljskih vlasti o tome tko je odgovoran za prošlogodišnji tragični pad poljskog predsjedničkog aviona, pri čemu su poginuli predsjednik Lech Kaczynski i još 95 ljudi, počinje ugrožavati proces poboljšanja odnosa između dviju država.

Najprije je prošli tjedan Međunarodna zrakoplovna komisija (MAK), internacionalna po imenu, ali ne i sastavu jer je čine samo Rusi, objavila rezultate prema kojima su za nesreću u ruskom gradu Smolensku 10. travnja krivi isključivo poljski piloti koji su odlučili sletjeti u teškim uvjetima.

To je izvješće izazvalo ogorčenje u Poljskoj jer potpuno amnestira krivnje kontrolore leta, ali se i s omalovažavanjem odnosi prema pokojnom predsjedniku i drugim dužnosnicima koji su, tvrdi se, vršili pritisak na pilote da slete. Vlada premijera Donalda Tuska odgovorila je zaključcima komisije poljskog ministarstva unutarnjih poslova.

Ta je komisija utvrdila da su kontrolori leta među ostalim i pogrešno obavijestili posadu zrakoplova o vidljivosti na aerodromu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:49