REPORT G. DRLJAČE

‘Rusija krvari milijunaše‘: Samo ove godine čak 15.000 njih preselit će se izvan države

Do kraja 2022. i 42 posto ukrajinskih milijunaša napustit će zemlju, a ubrzanje selidbe bogatih nagovještaj je ekonomskog kolapsa

ilustrativna fotografija

 Alex Segre/Alamy/Alamy/Profimedia/Alex Segre/Alamy/Alamy/Profimedia

Prema procjenama Henley & Partnersa - londonske firme koja povezuje bogataše s državama koje prodaju putovnice - Rusija je zemlja iz koje će emigrirati najviše građana s imovinom većom od milijun dolara, dok bi Ukrajina trebala postati zemlja s najvišim udjelom milijunaša koji traže mjesto za život izvan domovine.

Tako će prema podacima Henleyja Rusiju napustiti 15.000 bogataša ili 15 posto onih s imovinom većom od milijun dolara, dok će mjesto za život izvan Ukrajine potražiti čak 42 posto ukrajinskih milijunaša, što je uvjerljivo najveći udio u svijetu. Odlazak 15 odnosno 42 posto najbogatijih govori o dramatičnim promjenama u strukturi najimućnijeg i najutjecajnijeg sloja Rusije i Ukrajine.

Iako se mnogi ne osvrću na problem odlazaka najbogatijih, činjenica je da bijeg najimućnijih ukazuje na mogući ekonomski kolaps. Najbogatiji se uvijek evakuiraju jer si to mogu priuštiti ako im situacija u zemlji ne odgovara, a značajno ubrzanje odlazaka najbogatijih ukazuje da dolaze veći problemi. "Rusija krvavi milijunaše", cinično je za The Guardian komentirao Andrew Amolis, šef istraživanja Net World Researcha.

Iz Rusije se u zadnjem desetljeću svake godine povećava broj odlazaka utjecajnih i imućnih.

image

tablica s listom zemalja koje će izgubiti najveći broj milijunaša u 2022. godini prema procjenama Henleyja

Ono što se promijenilo, sudeći prema analizama Henleyja, u odnosu na ranije trendove jest to da bogataši više ne nalaze nova gnijezda u Sjedinjenim Državama ili Velikoj Britaniji, što su tradicionalno činili. Nova omiljena destinacija za preseljenje su Ujedinjeni Arapski Emirati. Očekuje se da će se u UAE ove godine doseliti oko 4000 milijunaša, dok će ih Australija privući 3500, Singapur 2800, a Izrael oko 2500.

Velik broj bogataša ove godine udomit će male države s početnim slovom M u imenu: Malta, Mauricijus i Monako. Možda je najuspješnija zemlja u privlačenju bogatstva mala Malta, zemlja u kojoj je ukupno bogatstvo u razdoblju od 2011. do 2021. naraslo za 87 posto mjereno u američkim dolarima. Zahvaljujući sustavu privlačenja novih bogatih državljana, Malta je zabilježila značajan rast više sektora - financijskih usluga, IT-a i nekretnina.

Ove godine u Malti očekuju dolazak još 300 milijunaša. Mauricijus je pak državica kojoj su bogataši vrlo skloni jer nema poreza na kapitalnu dobit, nema poreza na nasljeđivanje, dok je najveća stopa oporezivanja globalnih kompanija 3 posto. Stoga Mauricijus danas ima 2700 više milijunaša nego prije jednog desetljeća, a ove godine očekuju ih još 150. U Monaku su pak ionako većinom milijunaši. Sedam od deset građana su milijunaši u dolarskim iznosima.

Bi li se Hrvatskoj isplatio program privlačenja plahih milijunaša koji traže sigurnije i ljepše mjesto za život?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:37