‘PRVA FAZA SUKOBA‘

Rusija mijenja strategiju i smanjuje ratne ciljeve u Ukrajini? Moskva objavila što im je sad prioritet

Rusija je razmatrala dvije opcije, od kojih jedna pokriva cijelu Ukrajinu, dok je druga usmjerena na Donbas
 AFP

Ruska vojska u petak je priopćila kako će se sad usredotočiti na "oslobođenje" istočne Ukrajine, poručivši da je ispunila početne ciljeve invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače, prenosi AFP.

"Borbene sposobnosti ukrajinskih snaga značajno su smanjene, što omogućava (...) da se ponajviše usredotočimo na glavni cilj: oslobođenje Donbasa", rekao je zamjenik načelnika glavnog stožera ruske vojske Sergej Rudskoj.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je Rusija razmatrala dvije opcije, od kojih jedna pokriva cijelu Ukrajinu, dok je druga usmjerena na Donbas. To upućuje na mogućnost smanjenja ruskih ratnih ciljeva.

Rudskoj je rekao da je pod ruskom kontrolom 93 posto teritorija Luhanske oblasti te 54 posto teritorija Donecke oblasti.

Rusija je uništila veliku većinu ukrajinskog zrakoplovstva i mornarice, što označuje uspješan završetak prve faze sukoba, dodao je.

Međutim, ministarstvo obrane nije isključilo napad na ukrajinske gradove koji su blokirani i reklo je da će Rusija odmah reagirati na svaki potez zatvaranja zračnog prostora iznad Ukrajine - na što je predsjednik Volodimir Zelenski više puta pozivao.

Rusko ministarstvo obrane također je objavilo da će se invazija nastaviti dok se ne postignu ciljevi koje je postavio predsjednik Vladimir Putin, objavila je ruska novinska agencija RIA, ali nije specificirala o kojim je ciljevima riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:26