OSUDE PUTINA

Rusija napala Ukrajinu usred sastanka Vijeća sigurnosti UN-a: ‘Ovo je bio najtužniji trenutak‘

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres novinarima je nakon sastanka Vijeća kazao da je to bio "najtužniji trenutak" u njegovih više od pet godina na ovoj dužnosti

Antonio Guterres

 Timothy A. Clary/AFP

Sjedinjene Države i ostale članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda osudile su odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu na sjednici 15-članog tijela u New Yorku, održanoj u isto vrijeme kad je Putin objavljivao odluku.

"Točno u trenutku kada smo se okupili na sastanku Vijeća sigurnosti pokušavajući pronaći mirno rješenje, Putin je donio odluku o ratu, izražavajući prijezir prema Vijeću. Ovo je teška i hitna situacija", rekla je američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield.

U obraćanju na ruskoj državnoj televiziji, emitiranom u isto vrijeme kada je Vijeće sigurnosti UN-a započelo sastanak u New Yorku, Putin je najavio svoju vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini. Ruske snage ispalile su projektile na nekoliko ukrajinskih gradova i iskrcale trupe na njezinu južnu obalu.

"Najtužniji trenutak"

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres novinarima je nakon sastanka Vijeća kazao da je to bio "najtužniji trenutak" u njegovih više od pet godina na ovoj dužnosti te je apelirao: "Predsjedniče Putine, u ime čovječanstva vratite svoje snage u Rusiju" te dodao: "Ovaj sukob mora odmah prestati."

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzija je tijekom sastanka obavijestio Vijeće o potezu Moskve, opravdavajući ga člankom 51. Povelje UN-a, koji pokriva individualnu ili kolektivnu samoobranu država od oružanog napada.

Britanska veleposlanica u UN-u Barbara Woodward potez Rusije prema Ukrajini nazvala je "ni s čim izazvanim i neopravdanim".

Francuski veleposlanik u UN-u Nicolas de Riviere je komentirao: "Ova odluka - objavljena u trenutku kada se Vijeće sastalo - pokazuje prijezir koji Rusija iskazuje prema međunarodnom pravu i Ujedinjenim narodima."

Izolacija Moskve

Thomas-Greenfield je rekla da će u četvrtak iznijeti prijedlog Vijeću sigurnosti UN-a, kojim će se, kako je potvrdio Francuz De Riviere, osuditi "rat koji vodi Rusija".

Taj je potez osuđen na propast jer Rusija može staviti veto na njega, no Washingtonu i saveznicima pruža priliku da pokušaju izolirati Moskvu zbog njezinih postupaka.

Diplomati su rekli da će Vijeće o tomu vjerojatno glasati prije kraja tjedna.

"Vjerujemo da vrata mirnom rješenju ukrajinskog problema nisu u potpunosti zatvorena niti bi trebala biti", rekao je pred kolegama u Vijeću sigurnosti kineski veleposlanik u UN-u Zhang Jun, u trenutku dok je nasilje u Ukrajini eskaliralo.

Ukrajinski veleposlanik u UN-u Sergij Kislicja je kazao da je Rusija upravo objavila rat njegovoj zemlji, a Nebenziju je na kraju sastanka Vijeća poručio da "ne postoji čistilište za ratne zločince jer oni idu ravno u pakao."

Nebenzija mu je odgovorio da Rusi "nisu napadački raspoloženi kada je posrijedi ukrajinski narod", nego su "agresivni prema hunti koja je na vlasti u Kijevu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:06