ODGOVOR NA SANKCIJE

Rusija napravila prvi korak prema nacionalizaciji imovine inozemnih tvrtki

Sud će imenovati privremenu upravu na tri mjeseca, nakon što će udjeli nove organizacije biti stavljeni na aukciju

Vladimir Putin

 EyePress News/EyePress via AFP

Vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija u srijedu je objavila da je vladin odbor odobrio prvi korak prema nacionalizaciji imovine inozemnih tvrtki koje su napustile zemlju nakon uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

Stranka je priopćila kako je odbor podržao zakon koji omogućava tvrtkama čije je vlasništvo 25 posto ili više u vlasništvu stranaca iz „neprijateljskih država“ da dobiju vanjsko upravljanje.

„To će spriječiti bankrote i spasiti radna mjesta“, stoji u priopćenju.

Inozemne korporacije donijele su razne odluke o svom poslovanju u Rusiji nakon napada na Ukrajinu. Tvrtke poput američkog Forda privremeno su zatvorile tvornice, no neke poput britanske energetske kompanije BP obećale su da će u potpunosti napustiti državu.

Jedinstvena Rusija tvrdi da u prijedlogu zakona stoji da tvrtke koje su najavile odlazak iz Rusije mogu odbiti vanjsko upravljanje ako unutar pet dana nastave svoje aktivnosti ili prodaju svoje udjele, s uvjetom da se održe poslovanje i zaposlenici.

Ako to ne učine, sud će imenovati privremenu upravu na tri mjeseca, nakon što će udjeli nove organizacije biti stavljeni na aukciju, a stara će biti likvidirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:26