AMERIČKI MINISTAR OBRANE

'Rusija ne može zamijeniti SAD na Bliskom istoku'

američki ministar obrane Jim Mattis
 Getty Images

Rusija, koja učvršćuje svoj utjecaj u Siriji zahvaljujući vojnim pobjedama u korist režima Bašara al-Asada, "ne može zamijeniti SAD" na Bliskom istoku, izjavio je u subotu američki ministar obrane Jim Mattis.

- Oportunizam Rusije i njezina spremnost negiranja Asadovih kriminalnih aktivnosti spram vlastita naroda dokazuje njezino pomanjkanje iskrenog angažmana spram najosnovnijih moralnih načela - dodao je šef Pentagona pred arapskim čelnicima koji sudjeluju u "Dijalogu iz Maname", konferenciji o sigurnosti koja se održava svake godine u Bahreinu.

- Danas želim da bude jasno - prisustvo Rusije u regiji ne može zamijeniti dugogodišnji, stalni i transparentni angažman SAD-a spram Bliskog istoka, angažman koji ponavljam bez rezervi - nastavio je on.

- Podržavamo partnere koji odabiru stabilnost nasuprot kaosu - dodao je on, optužujući ponovno Iran da destabilizira regiju.

Dolaskom u petak u tu malu kraljevinu, Mattis želi podsjetiti arapske zemlje da SAD ostaje "odabrani partner, jer je angažiran dugoročno", izjavila je u petak Katie Wheelbarger, zadužena za međunarodne poslove u Pentagonu, u zrakoplovu kojim je Mattis letio iz Washingtona.

Mattis je u subotu u svom govoru također upozorio arapske čelnike okupljene u Manami da ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija "mora sve brinuti" jer se tiče sigurnosti u regiji.

- Ako imamo na umu da su mir i nepokolebljiv angažman oko ljudskih prava u našem zajedničkom interesu, ubojstvo Jamala Khashoggija u diplomatskom krugu mora sve nas brinuti - izjavio je Mattis na konferenciji.

- Kad neka nacija prestane poštivati međunarodne norme i zakon, ona slabi regionalnu stabilnost u trenutku kad je najpotrebnija - dodao je šef Pentagona.

Saudijski novinar Khashoggi, vrlo kritičan prema režimu svoje zemlje, ubijen je nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 16:25