AMERIČKI MINISTAR OBRANE

'Rusija ne može zamijeniti SAD na Bliskom istoku'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.10.2018. u 10:00

SEOUL, SOUTH KOREA - OCTOBER 28: U.S. Secretary of Defense James Mattis attends the joint press conference after the 49th Security Consultative Meeting (SCM) at Defense Ministry on October 28, 2017 in Seoul, South Korea. Mattis is in South Korea ahead of the visit by U.S. President Donald Trump. (Photo by Song Kyung-Seok-Pool/Getty Images)
Getty Images

američki ministar obrane Jim Mattis

Rusija, koja učvršćuje svoj utjecaj u Siriji zahvaljujući vojnim pobjedama u korist režima Bašara al-Asada, "ne može zamijeniti SAD" na Bliskom istoku, izjavio je u subotu američki ministar obrane Jim Mattis.

- Oportunizam Rusije i njezina spremnost negiranja Asadovih kriminalnih aktivnosti spram vlastita naroda dokazuje njezino pomanjkanje iskrenog angažmana spram najosnovnijih moralnih načela - dodao je šef Pentagona pred arapskim čelnicima koji sudjeluju u "Dijalogu iz Maname", konferenciji o sigurnosti koja se održava svake godine u Bahreinu.

- Danas želim da bude jasno - prisustvo Rusije u regiji ne može zamijeniti dugogodišnji, stalni i transparentni angažman SAD-a spram Bliskog istoka, angažman koji ponavljam bez rezervi - nastavio je on.

- Podržavamo partnere koji odabiru stabilnost nasuprot kaosu - dodao je on, optužujući ponovno Iran da destabilizira regiju.

Dolaskom u petak u tu malu kraljevinu, Mattis želi podsjetiti arapske zemlje da SAD ostaje "odabrani partner, jer je angažiran dugoročno", izjavila je u petak Katie Wheelbarger, zadužena za međunarodne poslove u Pentagonu, u zrakoplovu kojim je Mattis letio iz Washingtona.

Mattis je u subotu u svom govoru također upozorio arapske čelnike okupljene u Manami da ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija "mora sve brinuti" jer se tiče sigurnosti u regiji.

- Ako imamo na umu da su mir i nepokolebljiv angažman oko ljudskih prava u našem zajedničkom interesu, ubojstvo Jamala Khashoggija u diplomatskom krugu mora sve nas brinuti - izjavio je Mattis na konferenciji.

- Kad neka nacija prestane poštivati međunarodne norme i zakon, ona slabi regionalnu stabilnost u trenutku kad je najpotrebnija - dodao je šef Pentagona.

Saudijski novinar Khashoggi, vrlo kritičan prema režimu svoje zemlje, ubijen je nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo