OPASNE PRIJETNJE

Rusija nije jedina koja prijeti Kijevu: ‘Naših pola milijuna vojnika je spremno da krene prema granici!‘

Danas su gotovo svi granični mostovi dignuti u zrak, a automobilski i željeznički granični pravci potpuno su minirani, tvrde Bjelorusi

Lukašenko sa zapovjednicima i vojnicima

 Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia/Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia

Ukrajinske snage uništile su gotovo sve mostove, te minirale ceste duž 1000 kilometara duge granice s Bjelorusijom, rekao je u nedjelju Anatolij Lapo, predsjednik Državnog graničnog odbora Bjelorusije. Minsk je dakle optužio Kijev za planiranje neminovnih napada na svom teritoriju.

"Danas su gotovo svi granični mostovi dignuti u zrak, a automobilski i željeznički granični pravci potpuno su minirani. Ukrajinske snage su uzduž granice postavile protutenkovske mine u tri reda na cestama. Trupe koje je Kijev poslao na granicu nisu nikakvi graničari. Pod pritiskom smo, nišane naše graničare, ponekad pucaju u zrak, stalno se izviđa iz zraka” rekao je Lappo za bjelorusku TV, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Dan ranije, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako je njihov veleposlanik u Bjelorusiji pozvan u tamošnje ministarstvo vanjskih poslova i da mu je uručena službena bilješka u kojoj piše da "Ukrajina planira izvesti napad na teritoriju Bjelorusije". Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da "kategorički odbacuje" optužbe, dodajući da bi to moglo biti dio ruskog plana da "inscenira provokaciju i dodatno optuži Kijev".

Bjeroruski predsjednik Aleksandar Lukašenko prošloga je tjedna optužio Ukrajinu za gomilanje desetaka tisuća vojnika u blizini granice. Lukašenko, koji je dopustio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu s njenog teritorija na početku ruske vojne operacije u Ukrajini, rekao je prošlog tjedna da je uloga Bjelorusije u sukobu ograničena na samoobranu i uskraćivanje Ukrajini mogućnosti da "puca Rusima u leđa s područja Bjelorusije.”

Bjelorusko ministarstvo obrane izjavilo je da ima kapacitet za slanje 500.000 obučenih vojnika na granicu s Ukrajinom, "ako se za to ukaže potreba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:08