EKSPERT O TAKTICI KREMLJA

‘Rusija nikad nije stajala lošije! Nešto posebno događa se u Ukrajini, Putin gubi veliku prednost‘

Dugo je Kremlj tvrdio da su neka njihova oružja nedodirljiva. Čini se da su recentni događaji te tvrdnje pokopali

Eksplozija iznad Kijeva, vjerojatno izazvana djelovanjem protuzračne obrane; ruski krstareći projektil oboren u Ukrajini

 Profimedia/

Fabian R. Hoffman, doktorand i sudionik istraživačkog programa Oslo Nuclear Project Odsjeka za političke znanosti Sveučilišta u Oslu, tvrdi da Rusija "nikad nije stajala lošije" te da će se njezina pozicija samo pogoršati jer je iskoristila sve svoje moderno konvencionalno naoružanje, piše Sky News.

Ukrajina je ovog tjedna ustvrdila da je srušila minimalno jednu rusku hipersoničnu raketu Kinžal. Ruski predsjednik Vladimir Putin za njih tvrdi da su "nedodirljive".

Iako nije poznato kako ju je Ukrajina uništila, njezina je tvrdnja došla nakon što je od Zapada primila američki sustav za protuzračnu obranu Patriot.

Kada je riječ o raketnim napadima, Hoffman kaže da prevladava mišljenje da je napadač u prednosti jer je rakete lakše ispaliti nego ih srušiti. Međutim, Hoffman kaže da je Ukrajina uspjela preokrenuti tu situaciju. "Dogodilo se nešto zaista osobito", dodao je doktorand sa Sveučilišta u Oslu.

"Čini se da je Rusija izgubila, ili da je u procesu gubljenja, prednosti u domeni dalekometnog raketiranja. Ukrajinci stalno presreću njihove rakete, a Kijev je počeo zaprimati vlastite dalekometne opcije", ustvrdio je Hoffman.

image

Iako nije poznato kako ju je Ukrajina uništila, njezina je tvrdnja došla nakon što je od Zapada primila američki sustav za protuzračnu obranu Patriot

Handout/National Police of Ukraine/AFP

"Ukrajina je navodno britanskim dalekometnim raketama Storm Shadow koje je nedavno dobila napala nekoliko vrijednih ruskih meta. To bi moglo značiti da ruska protuzračna obrana nije toliko učinkovita kao ukrajinska", rekao je doktorand.

Unatoč tome, Hoffman sumnja da će Rusija odustati od raketiranja Ukrajine. Moskva bi, kaže doktorand, mogla početi napadati mete koje nisu toliko dobro branjene.

"Pretpostavlja se da se mete nedaleko od fronte poput skladišta municije ili velikih skupina vojnika ne brane učinkovitim sustavima za protuzračnu obranu poput IRIS-T-a ili Patriota. Kinžali bi u tim slučajevima mogli imati više uspjeha", rekao je Hoffman.

Moguće je i da će Putin pokušati izvojevati "simboličku pobjedu" poput uništavanja jednog ili više Patriota.

"Putin i njegovi generali mogli bi procijeniti da im se isplati na takvo što trošiti rakete iako ih više nemaju mnogo", rekao je Hoffman te dodao da bi gotovo svaka racionalna analiza troškova i benefita pokazala da se takva akcija ne isplati.

Dok se ruski raketni napadi obijaju o ukrajinsku protuzračnu obranu, a ruski vojni establišment svađa sa šefom plaćeničke vojske Wagner Jevgenijem Prigožinom, Ukrajina na bojištu ostvaruje dobitke i oko Bahmuta pokreće "uspješne lokalizirane kontraofenzive".

"Rusija nikad nije bila slabija no što je sada. Njezina je zimska ofenziva potpuni promašaj. Što se tiče konvencionalnog oružja, ruska će pozicija nastaviti slabjeti. Nema izglednog scenarija po kojem bi se snaga ruske konvencionalne vojske povećala", zaključio je Hoffman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:54