CENZURA

Rusija novčano kaznila Wikipediju jer su odbili ukloniti članke o ratu u Ukrajini

Odvjetnik Zaklade Wikimedia zatražio je od suda da odbaci slučaj kazavši kako tužitelji nisu naveli koji točno dio članka nije istinit

Wikipedija na ruskom

 Tass/Ddp Usa/Profimedia/Tass/ddp Usa/profimedia

Sud u Moskvi kaznio je Zakladu Wikimedia - vlasnika Wikipedije na ruskom jeziku - kaznom od 1,5 milijuna rubalja (oko 18.380 dolara) jer je odbila ukloniti informacije o Ukrajini, objavila je u četvrtak ruska državna medijska agencija TASS.

Članak zbog kojega je ta organizacija ovaj put kažnjena, sadrži informacije o borbama u Ohtirki u Sumskoj oblasti koje su se vodile od veljače do ožujka 2023., a koje su, prema mišljenju ruskih vlasti, netočne.

Sudac Timur Vahrameev koji je vodio proces rekao je da je organizacija proglašena krivom po točki 2 članka 13.41 Zakona o upravnim prekršajima Ruske federacije jer nije uklonila sporne informacije kako joj je naloženo.

Tijekom saslušanja, odvjetnik Zaklade Wikimedia zatražio je od suda da odbaci slučaj i ne kazni kompaniju, kazavši kako tužitelji nisu naveli koji točno dio članka nije istinit.

Zaklada je kažnjena i prošli tjedan kaznom od dva milijuna rubalja (24.000 dolara) jer je odbila ukloniti članak pod nazivom ‘Ruska okupacija Zaporiške oblasti‘.

U travnju 2022. kažnjeni su s pet milijuna rubalja (61.250 dolara) jer su odbili izbrisati članak o Buči, uništenju bolnice i kazališta u Mariupolju te proizvodnji baruta.

Kompanija je kažnjena i u veljači 2022. kaznom od dva milijuna rubalja (24.500 dolara) zbog objave informacije o lokacijama na koje su raspoređene tri jedinice ruske vojske.

U Rusiji se vode rasprave o potpunoj zabrani Wikipedije. Na pitanje o mogućem gašenju te web stranice u Rusiji, glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da Rusija prvo treba razviti svoju alternativu zbog bojazni o ‘netočnostima i iskrivljavanjima‘ te povijesnim činjeničnim pogreškama‘ na Wikipediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:36