POSREDOVANJE

Rusija nudi pomoć u pregovorima o razgraničavanju armensko-azerbajdžanske granice

Sergej Lavrov je rekao da je Moskva predložila postavljanje zajedničke armensko-azerbajdžanske komisije
Sergej Lavrov
 Maxim Shemetov/POOL/AFP

Moskva je ponudila pomoć u posredovanju u pregovorima razgraničavanja nakon što je Armenija optužila Azerbajdžan za povredu granice, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Armenija je optužila Azerbajdžan za slanje vojske na granicu prošli tjedan, naglasivši krhkost primirja kojemu je posredovala Rusija i kojim su zaustavljene šestotjedne borbe između etničkih Armenaca i azerbajdžanskih snaga prošle godine.

Azerbajdžan je zanijekao prelazak granice te je rekao da su njihove snage samo branile svoju stranu. No Armenija je rekla u petak da Azerbajdžan nije ispunio obećanje da će povući vojsku koja je prešla granicu.

"Rusija je ponudila pomoć s razgraničavanjem i demarkacijom granice", rekao je Lavrov novinarima tijekom posjeta Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana.

Dodao je da je Moskva predložila postavljanje zajedničke armensko-azerbajdžanske komisije, dok bi uloga Rusije mogla biti konzultantska ili posrednička.

Armen Grigorjan, tajnik vijeća sigurnosti armenske vlade, rekao je da radovi demarkacije ne mogu početi dok azerbajdžanska vojska ne napusti armenski teritorij, prenijela je novinska agencija TASS.

Međutim, armensko ministarstvo obrane reklo je ranije u srijedu da su pregovori između armenskih i azerbajdžanskih obrambenih dužnosnika u tijeku, izvijestila je novinska agencija Interfax.

"U odsutnosti mirnih dogovora u razumnom vremenskom okviru - u slučaju da se azerbajdžanska vojska ne vrati na svoje prvobitne položaje bez ikakvih preduvjeta - armenska vojska imat će pravo riješiti problem drugim načinom, uključujući i silu", reklo je ministarstvo.

Moskva je pomogla u dogovaranju primirja u studenom nakon što je azerbajdžanska vojska istjerala etničke Armence s dijelova teritorija koje su kontrolirali od 1990-ih te oko regije Nagorno Karabah.

Rusija, koja ima vojnu bazu u Armeniji, poslala je mirotvorce u to područje prošle godine kako bi pomogli osigurati prekid vatre. S Armenijom ima snažne veze i uzajamni pakt o obrani, no u prijateljskim je odnosima i s Azerbajdžanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:02