ODGOVOR NA OPTUŽBE

Rusija o testu protusatelitskog oružja u svemiru: ‘Nije bilo prijetnje, slično su radili i drugi‘

Rusija je u ponedjeljak provela testiranje koje je za metu imalo rusku svemirsku letjelicu Tselina-D koja nije u funkciji.

Ilustracija, projektil

 AFP

Rusija je u utorak objavila da je uspješno provela testiranje oružja koje je za metu imalo stari ruski satelit i odbacila kritike SAD-a, Britanije i NATO-a da je testiranje bilo opasno za svemirske letjelice u orbiti.

Američki dužnosnici kazali su da je testiranje provedeno u ponedjeljak stvorilo polje otpada u orbiti koje ugrožava Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i koje će godinama biti opasnost za svemirske aktivnosti.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je test bio nepromišljen, da je prijetnja za ISS i kinesku letjelicu u orbiti te da pokazuje da Rusija razvija nove sustave oružja.

Glasnogovornik britanske vlade osudio je test i pozvao Moskvu da se pridruži raspravama u UN-u o "odgovornom ponašanju kad je riječ o svemiru".

Rusko ministarstvo obrane kazalo je da otpad od testiranja nije prijetnja za ISS te da Washington to zna.

"Rusko ministarstvo obrane uspješno je provelo testiranje 15. studenoga koje je za metu imalo rusku svemirsku letjelicu Tselina-D, koja nije u funkciji i koja je u orbiti od 1982.", po priopćenju ministarstva.

Ministarstvo napominje da su SAD, Kina i Indija već provodili slična testiranja.

Rusija ističe da je prisiljena jačati svoje obrambene sposobnosti zbog toga što i SAD provodi testiranja naoružanja i što je 2020. uspostavio svemirske snage.

Moskva naglašava da godinama poziva da se postigne dogovor o prekidu korištenja oružja u svemiru, ali Washington i njegovi saveznici to su blokirali u UN-u.

Dužnosnici NASA-e tražit će da se razgovara o testiranju protusatelitskog oružja u srijedu tijekom posjeta Moskvi, rekao je direktor NASA-e u utorak, a prenijela agencija RIA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2023 09:34