COVID U EUROPI

Rusija obara nove rekorde, pogoršava se stanje u Finskoj, zaraženi švedski princ i princeza

I Ukrajina ima čak 15.331 novi slučaj covida-19 u zadnja 24 sata, a u Mađarskoj je u jednome danu umrlo 115 starijih pacijenata
Moskva
 Alexander NEMENOV/AFP

Rusija u četvrtak obara nove rekorde s 25.487 novozaraženih i 524 umrlih od covida-19, a Finska priznaje da se stanje u zemlji s koronavirusom rapidno pogoršalo zadnjih dana, dok je svijetu zaraženo više od 60,37 milijuna ljudi, a umrlo je 1.420.556​, javljaju svjetske novinske agencije.

S 25.487 novih slučajeva zaraze Rusija ukupno ima 2.187.990 slučajeva. Vlasti su također izvijestile o rekordnih 524 smrti od posljedica covida-19 u zadnja 24 sata, tako da je po službenim podacima dosad umrlo 38.062 ljudi.

Broj zaraženih raste diljem zemlje od rujna, ali se vlasti opiru zatvaranju i kažu da bi ciljane mjere trebale biti dovoljne.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin produžio je preporučenu samoizolaciju za građane starije od 65 godina i one u rizičnim skupinama do 15. siječnja kao mjeru opreza zbog pandemije koronavirusa. Također je rekao da najmanje 30 posto djelatnika tvrtki u prijestolnici, koji već rade od kuće, trebaju raditi iz svojih domova do 15. siječnja.

Moskva, grad s više od 12,5 milijuna ljudi, izvještava o tisućama novih slučajeva na dnevnoj bazi.

Rapidno se pogoršava situacija s covidom-19 u Finskoj

Situacija s covidom-19 u Finskoj drastično se pogoršala zadnjih dana, rekla je u četvrtak premijerka Sanna Marin, ali je dodala kako vlada smatra da još nema osnova za usvajanje izvanrednih mjera poput onih u ožujku.

Četrnaestodnevna incidencija u Finskoj na 100.000 stanovnika bila je 75,8 u srijedu, što je druga najniža europska razina nakon Islanda, pokazali su podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

U najgore pogođenoj regiji oko prijestolnice Helsinkija broj novih slučajeva porastao je za gotovo 70 posto prošli tjedan u usporedbi s tjedan dana ranije, navode regionalne zdravstvene vlasti.

image
Helsinki
Markku Ulander/AFP/Profimedia

"Situacija s koronavirusom rapidno se pogoršala u Finskoj. Broj zaraženih je porastao kao i broj onih kojima je potrebna hospitalizacija", rekla je Marin novinarima.

"Po mom mišljenju, ne bismo trebali isključiti nijednu mjeru", dodala je ona misleći na moguće pribjegavanje planu za izvanredno stanje u zemlji.

Vlada je u četvrtak preporučila regionalnim vlastima da privremeno zatvore sva visokorizična javna mjesta u regijama gdje broj zaraženih brzo raste. Regija oko Helsinkija zabranit će sva javna okupljanja i na otvorenom i u zatvorenom, a djeca starija od 15 godina prelaze na online nastavu.

Ukrajina potvrdila rekordan dnevni broj slučajeva

Ukrajina je zabilježila rekordni 15.331 novi slučaj covida-19 u zadnja 24 sata, rekao je ministar zdravstva Maksim Stepanov. Prijašnji rekord 21. studenoga bio je 14.580. On je izjavio da je ukupan broj slučajeva porastao na 677.189, a umrlo je 11.717 ljudi.

U Mađarskoj umrlo 115 pacijenata u zadnja 24 sata

U zadnja 24 sata u Mađarskoj je od posljedica koronavirusa umrlo 115 starijih pacijenata koji su već bolovali od neke kronične bolesti, a novozaraženih je 6360, priopćila je u četvrtak mađarska vlada.

Ukupan broj slučajeva od izbijanja epidemije u zemlji povećao se na 192.047, dok je broj umrlih 4229, prenosi agencija MTI. Trenutačno je aktivno 138.202 slučajeva, od kojih je 7537 hospitalizirano, a 640 pacijenata je na respiratorima.

Najveći broj slučajeva ima Budimpešta.

Mađarska ne planira daljnja ograničenja za suzbijanje širenja koronavirusa, izjavio je šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Švedski princ i princeza pozitivni na koronavirus

Švedski princ Carl Philip i njegova supruga u karanteni su nakon što su testirani i pozitivni na koronavirus, priopćila je u četvrtak palača.

Princ (41), četvrti u nasljednom redu za tron, i princeza Sofia (35) imaju blage simptome poput onih kod gripe i dobro se osjećaju, dodaje se u priopćenju.

Njihova dva sina su u samoizolaciji. Ostali članovi kraljevske obitelji, uključujući kralja i kraljicu, bit će testirani u četvrtak.

Palača je u četvrtak objavila da je liječnik kraljevskog dvora krenuo u potragu za njihovim kontaktima.

Kralj Carl Gustaf XVI., kraljica Silvia, prijestolonasljednica princeza Victoria, starija sestra Carla Philipa, i Victorijin suprug princ Daniel bit će testirani tijekom dana.

Kraljevska obitelj zadnji put bila je na okupu u petak na pokopu starijeg brata kraljice Silvije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:28