NUKLEARNI ARSENAL

Rusija obavijestila SAD da će lansirati balistički projektil: ‘Na jesen kreće isporuka Sarmata...‘

Rusija je ranije u srijedu objavila da je prvi put testirala interkontinentalni balistički projektil Sarmat...

Lansiranje Sarmata.

 AFP

Rusija je ispravno obavijestila Sjedinjene Države prije lansiranja interkontinentalnog balističkog projektila, obznanio je u srijedu Pentagon koji smatra da je to bilo rutinsko testiranje, a ne prijetnja SAD-u.

Rusija je ranije u srijedu objavila da je prvi put testirala interkontinentalni balistički projektil Sarmat, novi dodatak njezinu nuklearnom arsenalu, za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da će dati neprijateljima Moskve o čemu misliti.

Ruske nuklearne snage počet će isporučivati Sarmat ove godine kada završi testiranje, javlja agencija Tass citirajući čelnika svemirske agencije Roscosmos Dmitrija Rogozina.

Prve isporuke počet će "ujesen ove godine", rekao je Rogozin.

Na televiziji je prikazano kako je vojska Putinu rekla da je projektil lansiran iz Plesetska na sjeverozapadu zemlje i da je pogodio ciljeve na poluotoku Kamčatki na krajnjem istoku.

"Novi kompleks ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposoban je nadvladati sva moderna sredstva proturaketne obrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo", rekao je Putin.

"Ovo uistinu jedinstveno oružje ojačat će borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano zajamčiti sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i dati za razmišljanje onima koji u žaru bjesomučne agresivne retorike pokušavaju ugroziti našu zemlju."

Sarmat je nova teška interkontinentalna balistička raketa, a očekuje se da će Rusija svaku opremiti s deset ili više bojevih glava, prema američkoj Kongresnoj službi za istraživanje.

Projektil se godinama razvijao i njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se odvilo u vrijeme ekstremne geopolitičke napetosti zbog ruskog rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 01:33