ŠTURE INFORMACIJE

Rusija obavijestila SAD da planira izvesti nuklearne vježbe, ali Pentagon nije zabrinut: ‘To je rutinski‘

Vojne vježbe potencijalni su izazov sa SAD i saveznike, jer je Vladimir Putin otvoreno prijetio uporabom nuklearnog oružja

Vladimir Putin

 Valery Sharifulin/Afp

Rusija je obavijestila Sjedinjene Američke Države da planira izvesti vježbe svojih nuklearnih snaga, objavio je Pentagon u utorak i odbio pružiti više pojedinosti o tome hoće li vježbe uključivati lansiranje balističkih raketa.

"SAD je obaviješten i, kao što smo naglasili ranije, ovo je rutinska godišnja vježba Rusije. U tom smislu, Rusija se ponaša u skladu s obvezama kontrole naoružanja i njihovim odredbama o transparentnosti", rekao je glasnogovornik američkog ratnog zrakoplovstva general Patrick Ryder na tiskovnoj konferenciji.

Prema novom Sporazumu START Rusija je dužna unaprijed obavijestiti o lansiranjima takvih raketa, rekli su američki dužnosnici.

Ryder je odbio dati više informacija.

Vojne vježbe potencijalni su izazov sa SAD i saveznike, jer je ruski predsjednik Vladimir Putin otvoreno prijetio uporabom nuklearnog oružja od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je u utorak pred Vijećem sigurnosti iznijela optužbe da Ukrajina planira napad "prljavom bombom", a koje odbacuju i ukrajinski dužnosnici i njihovi zapadni saveznici kao ruski izgovor za eskalaciju rata.

Zapadni saveznici uvjereni su da mogu razlučiti između ruskih vojnih vježbi i bilo kakvog pokreta koji bi mogao biti nuklearna prijetnja.

Kako ukrajinske snage napreduju u pokrajini Herson koju je Rusija okupirala, a što je prijetnja velikog poraza za Moskvu, ruski dužnosnici telefonirali su zapadnim saveznicima u nedjelju i ponedjeljak kako bi ih obavijestili da Ukrajina planira napad "prljavom bombom" i onda za kontaminaciju okriviti Moskvu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Kijev.

No postavlja se i pitanje je li Moskva spremna upotrijebiti "taktičko" nuklearno oružje (niskog učinka).

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u utorak Moskvu da bi takav potez bio "nevjerojatno teška pogreška".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 21:05