ODGOVOR NA SANKCIJE

Rusija ‘objasnila‘ zapadnim državama kako da plin kupuju rubljima: ‘U zakonima sve lijepo piše...‘

Putin je naloži vladi, središnjoj banci i Gazpromu da do 31. ožujka pretvore valutu plaćanja plina u rubalj

Ilustracija plinovoda i Vladimir Putin

 Jeffrey Groeneweg/Afp/Profim

Kupci ruskog plina moći će kupiti rublje na Moskovskoj burzi po tržišnom tečaju za plaćanje "plavog goriva", rekao je za Ria novosti šef ruskog parlamentarnog odbora za financijsko tržište Anatolij Aksakov.

"Za to nema tehničkih prepreka, a postupak je propisan zakonom", izjavio je Aksakov.

"Čini se da ne bismo trebali mijenjati zakone, u njima sve lijepo piše. Valuta će se mijenjati po tržišnom tečaju koji će se odrediti na Moskovskoj burzi. Za to nema tehničkih problema", komentirao je.

Prema njegovim riječima, mehanizam plaćanja može izgledati tako da se kupac plina prijavi na Moskovsku burzu i zatraži određeni iznos rubalja. Tečaj se utvrđuje na burzi, zatim se sklapa posao, novac se prenosi na račun Gazproma, a Gazprom isporučuje plin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je vladi, središnjoj banci i Gazpromu da do 31. ožujka pretvore valutu plaćanja plina u rubalj, za Europsku uniju i druge zemlje koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji. Istodobno je naglasio da će Rusija nastaviti isporučivati ​​plin u količinama i po cijenama utvrđenima ranije sklopljenim ugovorima.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je u ponedjeljak da zemlje G7 odbijaju platiti Rusiji energente u rubljima.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je u utorak da Rusija neće plin isporučivati ​​besplatno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:43