‘ZA SVAKI SLUČAJ‘

Rusija objavila koordinate Pentagona i sjedišta NATO-a: ‘Zapadni sateliti rade za neprijatelja‘

U Madridu se otvara samit NATO-a na kojem će zapadne zemlje Rusiju proglasiti svojim najgorim neprijateljem, rekao je čelnik Roscosmosa

Dmitrij Rogozin, čelnik Roscosmosa

 Sergey Savastjanov/POOL/Sputnik via AFP

Ruska svemirska agencija objavila je koordinate stožera obrane zapadnih zemalja, uključujući američki Pentagon i mjesto održavanja samita NATO-a, i napisala da zapadni satelitski operateri rade za ruskog neprijatelja - Ukrajinu.

Dmitrij Rogozin, čelnik Roscosmosa, rekao je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti: "Cijeli konglomerat privatnih i državnih orbitalnih grupacija sad radi isključivo za našeg neprijatelja".

Članovi NATO saveza predvođenog SAD-om ne kriju činjenicu da šalju oružje kako bi pomogli Ukrajini u otporu ruskoj invaziji.

Američka tvrtka za satelitske snimke Maxar, čiji klijent je i Ministarstvo obrane SAD-a, nekoliko puta objavila je slike snimljene nad Ukrajinom i Rusijom prije početka invazije u veljači. Objave uključuju i fotografije grupiranja ruskih vojnih snaga u blizini Ukrajine u vrijeme dok je Rusija poricala bilo kakvu namjeru invazije.

"Danas se u Madridu otvara samit NATO-a na kojem će zapadne zemlje Rusiju proglasiti svojim najgorim neprijateljem", napisao je Rogozin na društvenoj mreži Telegram.

"Roscosmos objavljuje satelitske fotografije mjesta održavanja samita i samih 'centara odlučivanja' koji podržavaju ukrajinske nacionaliste", naveo je.

Objava je uključivala ruske satelitske slike mjesta održavanja samita u Madridu, Pentagona, Bijele kuće u Washingtonu, zgrade britanske vlade u središtu Londona, zgrade njemačkog kancelara i parlamenta u Berlinu, sjedišta NATO-a u Bruxellesu te rezidencije francuskog predsjednika i druge vladine zgrade u Parizu.

"Dajemo i koordinate objekata", napisao je Rogozin. "Za svaki slučaj", dodao je.

Koordinate, izražene u stupnjevima zemljopisne širine i dužine, svima su ionako dostupne na raznim aplikacijama i internetskim stranicama.

Rusija svoju invaziju naziva "posebnom vojnom operacijom", opravdavajući se da je morala djelovati kako bi zaštitila govornike ruskog jezika od progona i spriječila NATO da iskoristi Ukrajinu za ugrožavanje sigurnosti Rusije. Kijev i NATO odbacuju ovo razmišljanje kao neutemeljen izgovor za rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 21:00