ODMAZDA KREMLJA

Rusija objavila uhidbeni nalog za glavnog tužitelja ICC-a: Karim Ahmed Khan na popisu traženih osoba

Karim Ahmed Khan je u ožujku potpisao uhidbeni nalog za Vladimira Putina zbog ratnih zločina počinjenih u agresiji na Ukrajinu

Karim Ahmed Khan

 John Thys/AFP

Rusija je objavila uhidbeni nalog za tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji je u ožujku potpisao uhidbeni nalog za ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina počinjenih u agresiji na Ukrajinu, objavili su u petak ruski mediji.

Britanski sudac Karim Ahmed Khan uvršten je na popis traženih osoba ruskog Ministarstva unutarnjih poslova, prenose ruski mediji.

Moskva je otvorila postupak protiv Ahmeda Khana i još trojice sudaca ICC-a 20. ožujka, što je bilo ubrzo pošto je ICC izdao uhidbeni nalog za Putina.

U prvom uhidbenom nalogu zbog agresije na Ukrajine, ICC je pozvao na uhićenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Pod istim optužbama ICC je također izdao nalog za uhićenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, ruske povjerenice za prava djece.

I ruske vlasti i Putin odbacuju sve optužbe za zločine u invaziji na Ukrajinu, a koju oni nazivaju posebnom vojnom operacijom, te tvrde da je Rusija žrtva zapadne agresije i zapadnih laži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:51