SPOR ZBOG EKSPLOZIJE

Rusija odgovorila Češkoj na optužbe i protjerivanje diplomata: ‘Apsurd! Uzvraćamo istom mjerom‘

Češka je obavijestile saveznike u NATO-u i EU-u da sumnja u rusku umiješanost u eksploziju spremišta streljiva 2014.
Andrej Babis i Jan Hamacek
 Michal Cizek/AFP

Češka je objavila u nedjelju da je obavijestile saveznike u NATO-u i EU-u da sumnja u rusku umiješanost u eksploziju spremišta streljiva 2014. i da će se o tome raspravljati na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak.

Srednjoeuropska zemlja protjerala je 18 članova osoblja ruskog veleposlanstva u subotu zbog tog pitanja i navela da su istrage povezale ruske obavještajce s eksplozijom u Češkoj u kojoj su poginule dvije osobe.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je u subotu da je Vladimir Džabarov, prvi zamjenik šefa odbora za međunarodne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao kako su tvrdnje Praga "apsurdne" i da će Rusija proporcionalno uzvratiti.

Protjerivanja i optužbe Čeha izazvali su najveći spor s Rusijom od kraja komunističke vladavine 1989. godine do kada je Prag bio desetljećima pod dominacijom Moskve.

EU je u nedjelju potvrdio objavu češkog ministra vanjskih poslova Jana Hamačeka na Twitteru da će se ovaj spor raspraviti na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a na videokonferenciji u ponedjeljak.

Odvojeno je češka policija objavila da traži dvojicu muškaraca u vezi s ozbiljnim kaznenim djelom. Nosili su putovnice na imena Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova i bili su u zemlji uoči eksplozije 2014. godine.

To su bili pseudonimi koje su koristili dvojica dužnosnika ruske vojne obavještajne službe (GRU) koje su britanski tužitelji optužili za pokušaj trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije nervnim agensom novičokom u engleskom Salisburyju 2018. godine.

Sjedinjene Države i Velika Britanija objavile su da su potpuno solidarne s Češkom u njezinom sporu s Rusijom.

"Washington stoji uz svog nepokolebljivog saveznika Češku Republiku. Cijenimo njihovu značajnu akciju pozivanja Rusije na red zbog njezinih opasnih aktivnosti na češkom tlu", priopćilo je u američko veleposlanstvo u Pragu u subotu.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab izrazio im je podršku na Twitteru. "Ujedinjeno Kraljevstvo daje potpunu podršku našim češkim saveznicima koji su razotkrili koliko daleko će GRU ići u svojim pokušajima izvođenja opasnih i zloćudnih operacija, i razotkrili uznemirujući obrazac ponašanja nakon napada u Salisburyju", napisao je Raab.

Ruski odnosi s brojnim članicama NATO-a, većinom s onima u EU-u te sa SAD-om, napetiji su nego u bilo kojem trenutku od hladnog rata.

SAD je Rusiji ovaj tjedan nametnuo sankcije zbog miješanja u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore, hakiranja, maltretiranja Ukrajine i drugih navodnih zloćudnih radnji, što je Moskvu navelo na odmazdu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošli mjesec da misli da je njegov ruski kolega Vladimir Putin "ubojica", a Moskva je pozvala svog veleposlanika u Washingtonu na konzultacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:02