PREURANJENO

Rusija odustala od postavljanja mozaika s Putinovim likom u crkvu posvećenu vojsci

vojna katedrala Kristova uskrsnuća
 AFP

Rusija je otkazala postavljanje šarenog mozaika s likom predsjednika Vladimira Putina u novosagrađenoj crkvi posvećenoj vojsci, rekao je u petak ruski crkveni velikodostojnik.

Smještena na području vojnog parka "Domoljub" nedaleko od Moskve, vojna katedrala Kristova uskrsnuća panteon je podignut u slavu ruskih čelnika, čiji je likovi ukrašavaju zajedno s likovima Boga, Blažene Djevice Marije i svetaca.

Putin i drugi dužnosnici, među njima i ministar obrane Sergej Šojgu, prikazani su na mozaicima koji slave rusko pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima 2014. godine.

Fotografije mozaika koje su mediji već objavili snimljene su u radionici tako da sam mozaik još nije postavljen u crkvi, rekao je biskup Ruske pravoslavne crkve Stefan iz Klina, a izjavu je prenijela ruska novinska agencija Interfax.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je ranije ovoga tjedna da predsjednik države smatra preuranjenim da njegov lik bude prikazan u bogomolji.

Ruska pravoslavna crkva slaže se s Putinovim stajalištem o tom pitanju.

- U skladu s prijedlogom šefa države, umjetničko vijeće odlučilo je da neće ugraditi mozaik - rekao je Stefan od Klina.

Izgradnja crkve u moskovskom predgrađu doprinos je obilježavanju Dana pobjede i 75. godišnjici kraja Drugog svjetskog rata u Europi.

Sovjetski savez dao je goleme žrtve tijekom rata, desetke milijuna ljudi, najviše od svih savezničkih zemalja. Pobjeda u Drugom svjetskom ratu i dalje je velik izvor nacionalnog ponosa Rusije.

Crkveni zvonik visok 75 metara posvećen je 75. godišnjici pobjede savezničkih snaga nad nacističkom Njemačkom, a tu pobjedu Rusija obilježava 9. svibnja.

Jedna od kupola visine 14,18 metara podsjetnik je na 1418 dana vojne akcije u Drugom svjetsku ratu, prema opisu crkve na internetskoj stranici.

Kremlj i Ruska pravoslavna crkva oformili su čvrste veze u dva desetljeća Putinove vlasti. Taj savez u oštroj je opreci sa službenim ateizmom u doba komunizma Sovjetskog Saveza.

- U ruskoj višestoljetnoj tradiciji pravoslavne crkve bile su građene u čast pobjeda ruskih snaga i u spomen na pale borce za domovinu - rekao je general Valerij Gerasimov u tjednom komentaru koji objavljuje Rosiskaja Gazeta.

- Žalosno je da se duhovna tradicija izgubila tijekom nekoliko desetljeća nakon Oktobarske revolucije 1917. - rekao je Gerasimov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:41