UDAR NA MEDIJE

Rusija ograničila pristup ruskom servisu BBC-ja i Radio Libertyju jer ‘šire lažne informacije‘

Rusija se u više navrata žalila da zapadne medijske organizacije nude antiruski pogled na svijet.

Prizori iz Kijeva

 AFP

Rusko nadzorno tijelo za komunikacije ograničilo je pristup internetskim stranicama ruskog servisa BBC-a i Radio Libertyja zbog širenja, kako su rekli, lažnih informacija o sukobu u Ukrajini.

Rusija se u više navrata žalila da zapadne medijske organizacije nude djelomični - i često antiruski - pogled na svijet dok vlastite vođe ne drže odgovornima za razarajuće ratove u stranim zemljama poput Iraka i Ukrajine, piše Reuters.

Zapadni vođe godinama su izražavali zabrinutost zbog dominacije državnih medija u Rusiji i rekli su da je predsjednik Vladimir Putin ukinuo slobode osvojene nakon rušenja Sovjetskog Saveza 1991.

Ruska novinska agencija RIA rekla je da je pristup internetskim stranicama BBC na ruskom kao i Radio Libertyju te Meduzi ograničen, pozivajući se na službeni registar nadzornog tijela.

Rusko nadzorno tijelo za komunikacije priopćilo je da ruski servis Radio Libertyja širi "očito lažne društveno važne informacije o navodnom ruskom napadu na ukrajinski teritorij".

"Takva informacija je pogrešna", navodi Radio Liberty službenu obavijest.

Opisivanje situacije u Ukrajini postalo je iznimno važno pitanje za Moskvu.

Predsjednik Putin rekao je da je "specijalna vojna operacija" ključna za očuvanje ruske sigurnosti nakon što se NATO proširio do ruskih granica i nakon što je Zapad podržao prozapadne vođe u Kijevu.

Ruski dužnosnici ne upotrebljavaju riječ "invazija" i rekli su da zapadni mediji nisu izvijestili o onome što Moskva ocjenjuje kao "genocid" nad rusofonim stanovništvom u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 01:37