ŽRTVE I CIVILI

Rusija optužila SAD za namjernu eskalaciju: Vijeće sigurnosti sastaje se zbog napada u Siriji i Iraku

Prema diplomatskim izvorima, sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zakazan je za ponedjeljak

Prizor navodne skplozije nakon napada u Iraku i američki bombarder B1B Lancer

 Screenshot: Twitter, Osint Defender/Profimedia/

Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku raspravljat će o američkim raketnim napadima na proiranske milicije u Siriji i Iraku u kojima je poginulo najmanje 45 ljudi, uključujući civile, dok raste strah od daljnje eskalacije na Bliskom istoku.

Prema diplomatskim izvorima, sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zakazan je za ponedjeljak.

Rusija je zatražila sastanak i optužila Sjedinjene Države da zračnim napadima namjerno žele eskalirati sukob na Bliskom istoku.

Američka vojska priopćila je u petak da je napala više od 85 ciljeva u Siriji i Iraku kao odgovor na smrtonosni napad proiranskih milicija koje su prošlog tjedna ubile tri američka vojnika u Jordanu.

Prema izvješćima iz Sirije i Iraka, američki zračni napadi prouzročili su i brojne civilne žrtve.

Sirija i Irak osudili su u subotu osvetničke napade SAD-a protiv elitnih iranskih snaga i proiranskih oružanih skupina na njihovim teritorijima, u kojima je poginulo najmanje 45 ljudi, uključujući civile, javlja agencija AFP.

Vlasti u Bagdadu osudile su "povredu iračkog suvereniteta" i pozvale američkog otpravnika poslova kojemu su uručile "prosvjedno pismo".

Kako su navele, prisutnost međunarodne antidžihadističke koalicije predvođene Washingtonom na njihovom tlu "postala je prijetnja sigurnosti" zemlje.

U Damasku je sirijska vojska ocijenila da se "okupacija određenih dijelova sirijskog teritorija, koje su izvršile američke snage, više ne može nastaviti".

Od početka rata u Gazi između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas u listopadu, proiranske milicije izvode gotovo svakodnevne napade na američke vojne baze u Iraku i Siriji. SAD je odgovorio zračnim napadima u obje zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:58