DIPLOMATSKA AKCIJA

Rusija ostvarila prijetnju: Protjeruje pet diplomata iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi!

Stigao odgovor na hrvatsko protjerivanje 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja 11. travnja

S lijeva: Sergej Kirijenko, Anton Siluanov, Dmitrij Peskov, Sergej Lavrov i Vladimir Putin/Arhivska fotografija

 Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Profimedia/Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Profimedia

Moskva je proglasila pet zaposlenika hrvatskog veleposlanstva u Rusiji nepoželjnim osobama (persona non grata), objavilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova, a prenijela agencija TASS.

"Kao odgovor na neprijateljske korake koje je ranije poduzeo Zagreb kako bi smanjio veličinu ruske diplomatske misije, (hrvatski veleposlanik) Tomislav Car primio je notu kojom se pet zaposlenika hrvatskog veleposlanstva u Moskvi proglašava 'personama non grata'", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ono navodi da je hrvatskom veleposlaniku izražen "snažni prosvjed zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i pružanja vojne pomoći hrvatske strane neonacističkom kijevskom režimu".

Hrvatska je 11. travnja objavila da je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz veleposlanstva u Zagrebu.

Ruska Federacija dan kasnije izrazila je snažan prosvjed hrvatskim vlastima i zaprijetila mjerama odmazde.

Također, jučer je na 30. obljetnicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Ruske Federacije rusko ministarstvo vanjskih poslova izdalo priopćenje u kojem, izražava žaljenje zbog, kako kažu, "neprijateljskih poteza" koje Zagreb povlači proteklih mjeseci.

- Sa žaljenjem moramo reći da su hrvatske vlasti posljednjih nekoliko mjeseci odabrale neprijateljsku liniju ponašanja prema Rusiji, koja je u snažnoj suprotnosti s dostignutom kvalitetom naših bilateralnih odnosa i koja uništava samo njihovo tkivo te nanosi ozbiljnu štetu iskonskim interesima naroda dviju država. Sva pozitivna dostignuća iz prošlosti danas su pod napadom, napisali su priopćenju.

- Uvjereni smo da je takav destruktivan pristup poguban te da nema nikakvu perspektivu. Također vjerujemo da će zdrav razum prevladati i da će se Hrvatska vratiti na put konstruktivnog dijaloga i suradnje na obostranu korist koja se temelji, između ostalog, na svijesti o geopolitičkim realnostima i istinskim nacionalnim interesima, zaključuje se jučer u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:56