DRŽAVNI PROJEKT

Rusija počela polagati svoj prvi podmorski optički komunikacijski kabel kroz Arktik

Moskva nastoji poboljšati neujednačenu komunikaciju i infrastrukturu na svom krajnjem sjeveru gdje je povećala svoju vojnu prisutnost
Kamčatka
 Alexandr Piragis/Sputnik/Sputnik via AFP

Rusija je u petak počela polagati svoj prvi podmorski optički komunikacijski kabel kroz Arktik u sklopu državnog projekta opskrbe svog krajnjeg sjevera brzim internetom nakon prekida slične privatne inicijative.

Moskva nastoji poboljšati neujednačenu komunikaciju i infrastrukturu na svom krajnjem sjeveru gdje je povećala svoju vojnu prisutnost i razvija Sjeverni morski put kako bi on postao glavni pomorski pravac.

Projekt "Polar Express" vodit će državna tvrtka Morsviazsputnik, a njime će se stabilnim internetom opskrbiti arktički lučki gradovi, poluotok Kamčatka i otok Sahalin.

Aleksej Strelčenko, šef tvrtke za proizvodnju i polaganje kablova, rekao je da će projekt stajati 889 milijuna dolara i da će ga potpuno financirati država.

Kabel je proizveden u arktičkom lučkom gradu Murmansku, a za izradu su se koristila kineska optička vlakna i ruske komponente, rekao je Strelčenko. U četvrtak je iz Murmanska isplovio brod kako bi ga počeo polagati blizu Teriberke.

Bit će potrebni dodatni spojni kablovi za povezivanje s globalnom komunikacijskom kabelskom mrežom za što su nužna strana ulaganja, rekao je Andrej Kuropjatnikov, izvršni direktor Morsviazsputnika.

"To će podrazumijevati partnerstvo u smislu zajedničkog ulaganja kako bi se projekt proširio na Europu i Aziju. To je odvojeni komercijalni projekt", rekao je Kuropjatnikov Reutersu. Razgovara se s tvrtkama u Aziji, Europi i Sjedinjenim Državama, dodao je.

Odvojeni privatni kabelski projekt, koji je vodio ruski telekomunikacijski operater Megafon s finskim infrastrukturnim operatorom Cinijom, obustavljen je u svibnju. Projekt "Arctic Connect" vrijedan milijardu dolara za kabel koji povezuje Helsinki i Tokio preko sjevera Rusije zasad je na čekanju.

Izvor upoznat s projektom Polar Express rekao je da je Megafon odustao jer se nije htio natjecati s državom, kao i zbog tehničkih poteškoća koje su projekt učinile neisplativim.

Drugi izvor upoznat s tim projektom rekao je da Megafon nije dobio državnu dozvolu zbog pitanja nacionalne sigurnosti.

Megafon je Reutersu rekao da ima sve potrebne državne dozvole, ali je u svibnju odlučio preispitati "strukturu i ekonomiju" svog projekta, za što će trebati vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 21:21