U SVEMIR PA NATRAG

Rusija postavila hipersonično oružje za koje tvrdi da juri 27 puta brže od zvuka: ‘Napada kao meteorit‘

Hipersonični projektil Avangard ide brzinom 27 puta većom od brzine zvuka i može pogoditi bilo koju metu na svijetu za manje od 30 minuta

Hipersonični projektil Avangard

 Screenshot/Twitter

Rusija je danas objavilnovu snimku svoje hipersonične rakete Avangard, koja je spremna za uporabu, što britanski Daily Mail tumači kao još jednu nuklearnu prijetnju Zapadu.

Na snimci se može vidjeti kako je oružje - koje prema ciljevima putuje brzinom 27 puta većom od brzine zvuka - spušteno u podzemni lansirni silos u regiji Orenburg u jugozapadnoj Rusiji, u blizini granice s Kazahstanom.

Ovaj projektil koji nosi hipersonično oružje s nuklearnom bojevom glavom ispaljuje se izvan Zemljine atmosfere prije nego što se spusti na bilo koju metu u svijetu za manje od 30 minuta. Barem tako tvrdi Moskva.

Kao i za druge ruske hipersonične raketne sustave, ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da Zapad nema načina da zaustavi ovaj projektil.

Današnje postavljanje projektila koji se kreće brzinom većom od 32.000 km/h dolazi nakon tri uzastopna dana u kojima je Kremlj rasporedio nuklearne projektile Jars u regijama Kaluga i Tver.

Ruski državni mediji u četvrtak su objavili videosnimku na kojoj se vidi kako se raketa Jars, koja može nositi nuklearnu bojevu glavu te dosegnuti mete u cijeloj Europi i u SAD-u, spušta u lansirni silos u bazi Kozelski, oko 250 kilometara južno od Moskve.

Putin je ranije tvrdio da Avangard napada ‘kao meteorit‘ i da ga ne može zaustaviti nijedan postojeći protuzračni sustav.

Nazvao ga je ‘novom vrstom strateškog oružja‘, prvi put raspoređenim 2019. godine.

Ovotjedno objavljivanje snimki projektila Jars i Avangard došlo je uoči današnjeg ruskog obilježavanja Dana strateških raketnih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 01:09