IMAJU PRAVO NA VETO

Rusija preskočila pregovore u Vijeću sigurnosti UN-a o pomoći Siriji, Kina zabrinuta oko transparentnosti

Rusija i Kina oprezne su oko nastavka pomoći dok zapadne članice žele ponovno odobriti te proširiti dostavu pomoći
Ruski predsjednik Vladimir Putin
 Alexey Nikolsky/AFP

Rusija je u utorak preskočila pregovore Vijeća sigurnosti UN-a o produljenju prekogranične pomoći Siriji dok je Kina izrazila zabrinutost oko transparentnosti pomoći, prenosi Reuters izjave diplomata.

Mandat Vijeća za operaciju UN-a kojom se dostavlja pomoć u sjevernu Siriju iz Turske ističe u subotu. Rusija i Kina koje imaju pravo veta oprezne su oko nastavka pomoći dok zapadne članice žele ponovno odobriti te proširiti dostavu pomoći. Rusija, koja se nije pojavila na pregovorima, saveznica je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

"Operacija prekogranične pomoći bio je najsigurniji i najpouzdaniji način pomoći ljudima", izjavio je Mark Cutts, zamjenik regionalnog humanitarnog koordinatora UN-a za sirijsku krizu.

"U posljednjih godinu dana mjesečno isporučujemo u prosjeku nešto više od tisuću kamiona pomoći sjeverozapadnoj Siriji i važno je operaciju nastaviti", rekao je Cutts. Operacija pomoći traje od 2014.

Vijeće sigurnosti pregovara o rezoluciji, koju su izradile Irska i Norveška, kojom bi se odobrila isporuka pomoći iz dva pravca, jednim iz Turske i drugim iz Iraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:40