‘KREATIVNE BRIGADE‘

Rusija priprema pravi cirkus za svoje vojnike u Ukrajini: Za krhki moral ‘dobro dođe‘ malo opere

Bit će zanimljivo pratiti u kojoj će mjeri ruske mobilizirane vojnike cirkuski artisti potaknuti da se zažele boriti...

Ruski vojnici, ilustracija

 Kirill Kudryavtsev/Afp

Zima je, po njima padaju granate, nisu uvježbani, a mnogi ni dobro opremljeni, mobilizirani su i većina ni ne zna zašto su u rovovima. Takvo je stanje u redovima ruske vojske. Moral je nizak od početka ‘specijalne vojne operacije’. I onda u nekom uredu Ministarstva obrane padne na pamet nekome kako to promijeniti: zabavimo ih na fronti. Radili su to i Amerikanci u Vijetnamu, nije to neka posebna novost. Ali tamo su vojnicima dolazile zabavljačice i zabavljači.

Rusko je ministarstvo 14. prosinca donijelo odluku da se ustroje dvije “kreativne brigade”.

Evo kako glasi vijest koju je objavilo Ministarstvo: “Kako bi se održalo visoko moralno-političko i psihološko stanje sudionika SPO (specijalne vojne operacije), po prvi put u modernoj povijesti Oružanih snaga Rusije formirane su, odlukom ministra obrane, dvije frontovske kreativne brigade sastavljene od mobiliziranih i dobrovoljnih profesionalnih umjetnika na trajnoj osnovi”. Ruski izvori navode da su pripadnici ‘kreativnih brigada’ muzičari, glumci, naglašava se da dolaze iz Novaja Opere (Новая Опера) i kazališta Sovremenik (Современник). Uz njih se nalaze i profesionalni i cirkuski artisti te pjevači.

Ne može u današnjoj Rusiji ništa bez referencije na veliki i neprežaljeni Sovjetski Savez pa Ministarstvo podsjeća da je tijekom Velikog domovinskog rata, tako u Rusiji nazivaju Drugi svjetski rat, također bila organizirana kulturna podrška vojnicima na bojišnici.

Britansko ministarstvo obrane u redovitoj i preciznoj analizi stanja na ratištu, objavljenoj u nedjelju, 18. prosinca, navodi da je “krhak moral i dalje jedna od glavnih ranjivosti velikog dijela ruskih snaga”. Britanski vojni analitičari smatraju, ipak, da se taj problem teško može riješiti dovođenjem opernih pjevača i cirkuskih artista u blizinu ratišta. Problemi iz kojih izvire krhkost morala, piše britansko ministarstvo, visoke su stope gubitaka, loše vodstvo, teškoće s plaćama, nedostatak opreme i streljiva te izostanak jasnoće ciljeva rata. Takve se nevolje ne rješavaju pjevanjem pjesama i pravljenjem ljudskih piramida.

Ruske snage doživjele su niz poraza od početka agresije na Ukrajinu, a posebno je bolna bila ofenziva u rujnu kojom su razbijeni u Harkivskoj oblasti. Kasnije su se ruske snage morale povući i iz Hersona, grada koji je pao u njihove ruke izdajom na početku agresije. Od srpnja i pada u ruske ruke gradova Sjeverodoneck i Lisičansk, agresori nisu ostvarili niti jedan vojni uspjeh. Podaci privatnih i državnih obavještajnih službi potvrđuju da se ruske snage snažno ukopavaju i rade troslojne obrambene položaje svjesne da nemaju potrebne snage za izvođene ofenzivnih operacija.

Jedini ruski odgovor na ukrajinske vojne uspjehe je provedba SODCIT-a, kako to u studiji opisuje američki analitički institut CNA. Riječ je o akronimu za Strategic operation for the destruction of critically important target (Strateška operacija uništenja kritično važnih ciljeva) koja se sada provodi u Ukrajini, a kritično važni ciljevi su civilna infrastruktura koja omogućava opskrbu stanovništva vodom, strujom, telekomunikacijama i grijanjem. Strategija bi, kako stoji u ruskim doktrinarnim dokumentima, trebala minimizirati civilne žrtve jer je cilj nanošenje materijalne štete i stvaranje psihološkog pritiska. Vojna povijest, suprotno ruskoj doktrini, navodi da su napadi na civilne ciljeve vrlo rijetko doveli do slamanja želje za borbom.

Rat u Ukrajini se tako nastavlja, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock odbacuje bilo kakvu ideju pregovora o miru pod uvjetima koje traži ruski predsjednik Vladimir Putin, obuka ukrajinske vojske traje u Britaniji, SAD najavljuje povećanje resursa za obuku koju su već počele i brojne članice EU. Ne i Hrvatska jer se Sabor tome usprotivio.

Bit će zanimljivo pratiti u kojoj će mjeri ruske mobilizirane vojnike cirkuski artisti potaknuti da se zažele boriti i da im podignu moral. Prije će biti da će i dalje na sve načine pokušati doći do što više votke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:16