NAPETI ODNOSI

Rusija proširila popis Europljana kojima zabranjuje ulazak na svoj teritorij

Odluka je donesena u vrijeme porasta europskih kritika zbog navodnog trovanja ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog
Vladimir Putin
 Mikhail Metzel/AFP

Rusija je u srijedu proširila popis državljana Europske unije kojima zabranjuje ulazak na svoj teritorij i tu je odluku predstavila kao odgovor na "neprijateljske" poteze Europljana.

Ministarstvo vanjskih poslova nije navelo nikakav razlog za tu odluku koja je međutim donesena u vrijeme porasta europskih kritika zbog navodnog trovanja ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog.

"Više smo puta upozorili Europsku uniju na destruktivnu stranu njezina ponašanja", kaže rusko ministarstvo vanjskih poslova u svom priopćenju te dodaje da je popis pojedinaca i europskih organizacija kojima je zabranjen pristup u Rusiju proširen kako bi bio "jednak" popisu koji je sastavio EU.

"Ako EU ustraje u svom konfliktnom pristupu, zadržavamo pravo da odgovorimo primjerenim mjerama", navodi ruski MVP u priopćenju.

Glasnogovornica MVP-a Marija Zaharova u srijedu je osudila "kampanju dezinformacija u pogledu ruskog državljanina Navaljnog koju su orkestrirale zapadne zemlje, njihovi čelnici, njihovi službeni predstavnici".

"Takvu retoriku jednostavno smatramo neprihvatljivom. Nema nikakvih dokaza" protiv Rusije, rekla je Zaharova koja nije povukla nikakvu vezu između sankcija i navodnog trovanja Navaljnog.

Šef europske diplomacije Josep Borrell nedavno je spomenuo mogućnost donošenja "Navaljnijeva zakona" koji bi bio sredstvo mogućih sankcija.

I Njemačka je najavila mogućnost kaznenih mjera protiv Rusije.

Članice EU-a pozvale su Rusiju da rasvijetli događaj koji smatraju pokušajem ubojstva, no Moskva to odbija i ocjenjuje da nema nikakva pokazatelja da je počinjen zločin.

Njemačka je identificirala nervni agens novičok kao sredstvo kojim je pokušano ubojstvo Navaljnog. Taj otrov bio je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu u vojne svrhe.

Moskva je odbacila "neutemeljene optužbe" te s druge strane optužuje Njemačku da ova odbija dati na uvid medicinsku dokumentaciju Navaljnog.

Navaljni je nakon trovanja prevezen u berlinsku bolnicu gdje su liječnici ustanovili trovanje novičokom, a što su potvrdili laboratoriji u još dvije europske zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2021 07:33