POPULARNI PISAC SF-A

Rusija raspisala tjeralicu za Dmitrijem Gluhovskim: ‘Putin se nekoć bojao političara, sada se boji i pisaca‘

Gluhovski je prva poznatija kulturna ličnost koja je stavljena na popis traženih osoba zbog novog zakona

Dmitrij Gluhovski

 Bernd Weissbrod/Dpa Picture-alliance Via Afp

Rusija je u utorak raspisala tjeralicu za Dmitrijem Gluhovskim, popularnim piscem znanstvene fantastike, zbog optužbi da širi lažne informacije o ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini.

Gluhovski je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram napisao da je optužen da je diskreditirao ruske oružane snage u objavi na Instagramu.

"Spreman sam ponoviti sve što je tamo rečeno: "Zaustavite rat! Priznajte da je ovo rat protiv cijelog naroda i zaustavite ga!", napisao je.

Gluhovski, najpoznatiji po znanstvenofantastičnom romanu "Metro 2033" i njegovim nastavcima, naveden je na web stranici ministarstva unutarnjih poslova kao tražena osoba prema neodređenom članku kaznenog zakona.

Rusija je već ciljala oporbene ličnosti i novinare unutar zakona koji predviđa do 15 godina zatvorske kazne za one koji budu osuđeni za namjerno širenje "lažnih vijesti" o ruskoj vojsci.

Gluhovski je prva poznatija kulturna ličnost koja je stavljena na popis traženih osoba zbog novog zakona koji je usvojen nedugo nakon što je Rusija poslala vojnike u Ukrajinu 24. veljače.

Slučaj protiv Gluhovskog, koji je na društvenim mrežama otvoreno govorio o ruskoj vojnoj kampanji, izazvao je ogorčenje među ruskom oporbom.

"Putin se nekoć bojao političara, ali sada se boji i pisaca", objavila je na Twitteru Ljubov Sobol, saveznica zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Tim još jednog zatvorenog oporbenog aktivista, Andreja Pivovarova, također se oglasio na Twitteru: "Mašina represije će sve prevrnuti."

Moskva opisuje invaziju na Ukrajinu "posebnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju Ukrajine i zaštitu govornika ruskog jezika od progona.

Ukrajina i zapadne zemlje odbacuju te tvrdnje kao neutemeljene izgovore za otimanje zemlje u kojoj su ubijene tisuće ljudi, a milijuni su raseljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:25