BOJKOT

Rusija se nije pojavila na raspravi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu: ‘Moskva želi rat‘

Kijev će u ponedjeljak na početku suđenja pozvati suce da nalože takozvane ‘privremene mjere‘ za zaštitu Ukrajine

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu

 Sjoerd Van Der Hucht/Alamy/Alamy/Profimedia

Rusija nije poslala izaslanstvo na raspravu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu u ponedjeljak u slučaju koji je pokrenula Ukrajina tražeći da se izda hitan nalog Moskvi da zaustavi vojnu akciju u Ukrajini.

Na početku ročišta u sudu UN-a u Haagu, mjesta za Rusku Federaciju ostala su prazna, a predsjedavajuća sutkinja Joan Donoghue rekla je da sud "žali" zbog odluke Rusije da ne nazoči.

Glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Nizozemskoj nije bio dostupan za objašnjene ruskog bojkota ročišta.

Ukrajina je najavila da će u ponedjeljak pozvati najviši sud Ujedinjenih naroda da naloži Rusiji da zaustavi svoju invaziju, tvrdeći da Moskva opravdava napad na temelju pogrešnog tumačenja Konvencije o genocidu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ruska "posebna vojna operacija" nužna "kako bi se zaštitili ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu" u istočnoj Ukrajini, misleći na one kojima je prvi ili jedini jezik ruski.

Kijev će u ponedjeljak na početku suđenja pozvati suce da nalože takozvane "privremene mjere" za zaštitu Ukrajine, odnosno da se Rusiji naredi da odmah obustavi invaziju.

Ukrajinska tužba podnesena Međunarodnom sudu pravde (ICJ) usredotočena je na tumačenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida iz 1948., ugovora koji su potpisale obje zemlje.

Ukrajina u tužbi navodi da ruska tvrdnja o genocidu nije istinita i da Putin nema pravnog opravdanja za invaziju.

Prošli tjedan je izvršni odbor Međunarodne udruge znanstvenika koji se bave genocidom priopćio da je Putin "zlouporabio pojam genocida".

"Nema apsolutno nikakvih dokaza da se u Ukrajini događa genocid", rekla je predsjednica udruge Melanie O'Brien britanskoj agenciji Reuters.

Ukrajinski veleposlanik u Haagu: 'Rusije nema ovdje jer želi rat'

Ukrajinski veleposlanik u Nizozemskoj kazao je u ponedjeljak da se Rusija nije pojavila pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zbog toga što želi voditi rat protiv njegove zemlje.

"Činjenica da su mjesta koja je Rusija trebala zauzeti prazna dovoljno govori", rekao je Anton Korinjevič, član ukrajinske delegacije na sudu.

"Oni nisu ovdje pred ovim sudom, oni su na bojnom polju, vode agresivni rat protiv moje zemlje", dodao je.

"Ovako Rusija rješava svoje nesuglasice", nastavio je.

Rusija se u ponedjeljak odbila pojaviti na otvaranju saslušanja na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u slučaju koji je pokrenula Ukrajina, koja traži od najvišeg suda UN-a da naredi Moskvi da zaustavi invaziju na Ukrajinu.

“Sud žali što se Ruska Federacija nije pojavila na ovom saslušanju”, rekla je Joan Donoghue, predsjedavajuća sutkinja ICJ-a.

Aleksander Šulgin, ruski veleposlanik u Nizozemskoj, gdje zasjeda sud, rekao je da ruska vlada ne namjerava sudjelovati u postupku, rekla je.

Kijev je prije više od tjedan dana podnio zahtjev za privremenim zaštitnim mjerama ICJ-u, koji zasjeda u Haagu, nekoliko dana nakon početka ruske ofenzive u Ukrajini.

Ukrajina od najvišeg suda UN-a traži hitnu akciju kojom bi se Rusiji naložilo da zaustavi invaziju na Ukrajinu, prije nego što donese odluku o meritumu slučaja, koji bi mogao potrajati godinama.

ICJ ima "odgovornost za djelovanje", istaknuo je Anton Korinjevič.

"Rusiju treba zaustaviti, a sud ima ulogu u tome da se to zaustavi", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 05:02