VOJNA PARADA

Rusija se pohvalila moćnim oružjem na koje Zapad navodno nema odgovor: ‘U prednosti smo‘

Nadzvučna raketa ‘Cirkon‘ pokusno je ispaljena s fregate ‘Admiral Gorškov‘. Radi se o raketi koja može nositi nuklearnu glavu
Vladimir Putin
 Alexei Druzhinin/ SPUTNIK/AFP

- Osnažili smo naši ratnu mornarici suvremenim i tehnološki sofisticiranim oružjem koje će nam dati prednost ali i obeshrabriti svakoga tko posegne na Rusiju - kazao je predsjednik Rusije Vladimir Putin, na mornaričkoj vojnoj paradi u Sankt Peterburgu na Dan ruske mornarice.

Na velikoj paradi Vladimir Putin se pohvalio hipersoničnom krilatom raketom “Cirkon” ili 3M22 (NATO klasifikacija SS-N -33) koja će doći na zamjenu protubrodskoj raketi P 700 Granit te suvremenim bespilotnim podmornicama, odnosno “podvodnim aparatom” “Posejdon” (prije poznat pod imenom Status 6, a NATO klasifikacija je Kanyon), koje su kako kaže “zadnja riječ tehnike, a pojačat će efikasnost i obrambenu moć Rusije”.

Cirkon

Nadzvučna raketa “Cirkon” pokusno je ispaljena s fregate “Admiral Gorškov”. Radi se o raketi koja može nositi nuklearnu glavu. Domet joj je tisuću kilometara te može s velikom točnošću i preciznošću gađati ciljeve na moru i kopnu, a brzina joj je preko 10 tisuća km na sat. Rusi se hvale da Zapad nema rakete koje bi mogle presresti i srušiti “Cirkon”. Njegova prednost je što se može ispaljivati i iz lansirnih sustava “Kalibar” i “Oniks”, što tu raketu čini mobilnijom i efikasnijom.

image
Alexei Druzhinin/ SPUTNIK/AFP
image
Dmitry LOVETSKY/POOL/AFP

Putin se pohvalio još i bespilotnom podmornicom “Posejdon” koja je već u naoružanju jedne nuklearne podmornice porinute 2019. godine, dok će “Cirkon” biti u naoružanju ruske mornarice od sljedeće godine. Inače, ruski mediji pišu kako se uskoro razrađuje i uvođenje u naoružanje novih balističkih raketa “Sarmat” (NATO oznaka SS-X-30) te nuklearnih krilatih raketa “Burivesnik” (NATO oznaka SSC-X-9 Skyfall), koja ima, kako se kaže, “globalni domet”. Zanimljivo je da se o performansama “Posejdona” još uvijek ne zna sve i još nije pokazana u javnosti.

image
Dmitry LOVETSKY/POOL/AFP

Doduše, zna se da može “zaroniti” i do sto metara dubine te da je brža od bilo koje podmornice, torpeda i svakog ratnog broda. Rusi su se pohvalili da za sada nema “protuotrova” za “Posejdon” jer Zapad ne raspolaže oružjem koje bi ga moglo presresti i uništiti, a pogotovo “zarobiti”. Koliko se zna, “Posejdon” je dugačak od 16 do 24 metra, brzina mu je oko 185 km na sat, a može nositi nuklearno punjenje od jednog do desetak megatona.

Kvaliteta

- Za razliku od SAD-a i NATO-a mi proizvodimo ne količinski, masovno oružje, nego nam je važna njegova kvaliteta. I to je naša prednost pred Zapadom - kazao je vojni analitičar i kapetan mornarice Vasilij Dudikin, istaknuvši kao je “sve ovo rusko naoružanje isključivo - obrambeno”. Vladimir Putin bacio je tako još jedan izazov SAD-u, a najavio je još dodatna ulaganja u ratnu tehnologiju. Na paradi se pohvalio da je samo ove godine ruska ratna mornarica bogatija za 40 novih brodova raznih namjena i klasa.

image
Alexey DRUZHININ/SPUTNIK/AFP
image
Dmitry LOVETSKY/POOL/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:44