NOVI PLAN

Rusija se širi na drugi kontinent, veliko uskrsnuće Wagnera!

Zamjenik ministra obrane general Junus-Bek Jevkurov i general vojno-obavještajne službe GRU Andrej Averjanov dobili zadatke da vode Afrički korpus

Wagner grupa u Ukrajini

 Profimedia/Afp

Ne, ruska prorežimska privatna vojska Wagner, koju je prošlog ljeta zbog vojne pobune raspustio Vladimir Putin, ipak nije "umrla". Uskrsnula je u Africi gdje proživljava novu mladost. Moskva, naime, od Wagnera formira Afrički korpus (Africa corps), koji će ne samo ratovati za ruske interese, nego i kontrolirati njihovo poslovanje na kontinentu, pišu Bloomberg i The Independent, a ruski neovisni portal Nastojašćeje vremja navodi da sve vode ljudi iz bliskog kremaljskog kruga.

Zamjenik ministra obrane general Junus-Bek Jevkurov i general vojno-obavještajne službe GRU Andrej Averjanov dobili su, naime, zadatke da vode Afrički korpus. Ruska redakcije Radija Sloboda i projekt All Eyes On Wagner pisali su da je diplomat Denis Pavlov formalno postao novi lider ruskih plaćenika u Africi. On je ranije radio u ruskim misijama u UNESCO-u, EU te UN-u u Parizu, Ženevi i Bruxellesu, a istraživanje je pokazalo da je blisko povezan s ruskom obavještajnom službom FSB te ruskom vanjskom obavještajnom službom (SVR). Zanimljivo je da prorežimski analitičari to niti ne skrivaju pa Independent navodi da je o Afričkom korpusu, kao nasljedniku Wagnera, govorio i Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa "Nacionalna obrana", blizak ruskom ministarstvu obrane.

Ruske vlasti regrutiraju ljude za Afrički korpus koji će zamijeniti plaćenike Wagner na afričkom kontinentu, piše Bloomberg. Nova vojna formacija planira do sredine godine "složiti" korpus od 20 tisuća bivših wagnerovaca. Rusija je, zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku (Izrael - Gaza) pojačala svoju vojnu nazočnost u Sudanu i Libiji, a nakon formiranja Afričkog korpusa njegovi će predstavnici biti stacionirani u Burkini Faso, Libiji, Maliju, Srednjoafričkoj Republici i Nigeru.

image
Barbara Debout/Afp/Profimedia

Nakon niza "državnih udara" u zemljama Sahela i određenog vakuuma, koji je nastao zbog gubitka utjecaja, u prvom redu Francuske, sada se Rusija želi pozicionirati na tom prostoru. Kako navodi Bloomberg, pozivajući se na izvore u Rusiji, oko 100 ruskih plaćenika već je stiglo u Burkinu Faso, kako bi pazili na sigurnost čelnika te zemlje Ibrahima Traorea.

Osim toga, planira se i gradnja vojne baze u Srednjoafričkoj Republici gdje je već stacionirano dvije tisuće ruskih vojnika. Independent pak navodi da su kontrolu nad plaćenicima bivšeg Wagnera potpuno preuzele strukture ministarstva obrane. I nije riječ samo o vojnoj komponenti, nego i poslovnoj jer je Wagner i njen nekadašnji šef Jevgeniji Prigožin, koji je nedavno poginuo u nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći, samo dva mjeseca nakon vojne pobune koju je organizirao, kontrolirao mnoge rudnike, pogotovo zlata i urana na tom kontinentu. ​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:36