OBAVLJENO PLAĆANJE

Rusija stranim vlasnicima svojih državnih obveznica ipak podmirila obaveze u dolarima

Novac je usmjeren preko londonskog ogranka američkog Citibanka, jednog od "agenata plaćanja"
 Matias Baglietto/NurPhoto via AFP

Rusija je stranim vlasnicima svojih državnih obveznica uplatila kuponske kamate u dolarima, unatoč najavi da će zbog sankcija biti prisiljena podmiriti te financijske obaveze u rubljima.

Rusko ministarstvo financija objavilo je krajem prošlog tjedna da je uplatilo 564,8 milijuna dolara kuponskih kamata na euroobveznicu koja dospijeva na naplatu ove godine i 84,4 milijuna dolara na obveznicu s rokom dospijeća u 2042. godini.

Time je Rusija podmirila obavezu u valuti koja je navedena na obveznici, napominje Reuters.

Novac je usmjeren preko londonskog ogranka američkog Citibanka, jednog od "agenata plaćanja" čiji je posao isplatiti ga vlasnicima obveznica.

U Citibanku nisu željeli komentirati rusko plaćanje.

"Plaćanje je obavljeno u valuti izdanja odgovarućih euroobveznica - u dolarima", objavilo je rusko ministarstvo financija u petak. "Time su obaveze servisiranja državnih euroobveznica podmirene", dodali su.

Dva vlasnika obveznica rekla su da još nisu primili novac, ali postupak isplate može trajati danima, ističe Reuters.

Kamate su dospjele na naplatu u travnju, ali Rusija je kamate ipak platila prije isteka roka počeka, 4. svibnja.

Visoki američki dužnosnik potvrdio je da je Moskva podmirila financijsku obavezu ne koristeći rezerve koje su joj zamrznule Sjedinjene Države. Izvor novca nije jasan, dodao je.

Zamjenik američke ministrice financija Janet Yellen Wally Adeyemo ustvrdio je za Reuters da je tom uplatom smanjen iznos koji Moskva može iskoristiti za financiranje rata u Ukrajini, proglasivši je "znakom uspjeha" američke politike sankcija.

Adeyemo nije želio reći što će se dogoditi nakon što 25. svibnja istekne dozvola američkog ministarstva financija koja bankama dopušta obradu ruskog plaćanja obaveza po državnim obveznicama.

"Naš je glavni cilj iscrpiti resurse koje Rusija koristi za potporu gospodarstvu i za financiranje rata i time zaustaviti njihovu invaziju na Ukrajinu. Zato ćemo i dalje donositi odluke u skladu s tim ciljem", naglasio je Adeyemo.

Do ruske invazije na Ukrajinu smatralo se gotovo nezamislivim da Rusija ne bi podmirila svoje financijske obaveze budući da spada među zemlje s najnižom razinom duga u svijetu i ima ogromne devizne rezerve, zahvaljujući prihodima od prodaje nafte i plina.

Sankcije su joj u međuvremenu blokirale pristup polovini od ukupno 600 milijardi dolara deviznih rezervi, natjeravši banke da za provedbu ruskih naloga traže posebne dozvole, objašnjava Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 02:04