UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusija sve glasnije spominje pregovore, sa sjevera Krima procurile znakovite fotografije

Pratimo ključne događaje 259. dana invazije Rusije na Ukrajinu

Bitka za Herson

 Profimedia/

Ključni događaji dana:

- Rusko ministarstvo obrane objavilo je povlačenje iz Hersona

- General Surovikin priznao je da opskrba grada više nije moguća

- U prometnoj nesreći poginuo Kiril Stremusov, zamjenik ruskog čelnika Hersonske oblasti

- U Kremlju tvrde da američki izbori neće promijeniti loše odnose Moskve i Washingtona


Rusija kopa nove rovove na sjevernom Krimu

Novinar Benjamin Pittet objavio je na Twitteru slike za koje tvrdi da pokazuju kako Rusija kopa nove rovove na sjevernom Krimu.

Pittet je također rekao da je Rusija obnovila rovove na kontrolnoj točki Čonhar između Krima i regije Herson.

- Izgrađeni su i novi rovovi - napisao je Pittet na Twitteru.

Ova informacija stiže nekoliko sati nakon što je Rusija naredila svojim trupama da se povuku iz grada Hersona i okolnih područja na jugu Ukrajine.


Oglasili se Prigožin i Kadirov

Jevgenij Prigožin, čelnik ruske privatne vojske Wagner, začudo, nije bio prekritičan kod odluke o napuštanju Hersona.

- Naravno, na ovaj način se ne pobjeđuje u ratovima, ali u ovom trenutku je važno ne potonuti i ne podlijeći paranoji, već izvući neke zaključke i pobrinuti se da se greške ne ponavljaju.

U sličnom tonu govorio je i čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Nakon što je procijenio sve pluseve i minuse, general Surovikin donio je tešku, ali dobru odluku. Još od početka ‘specijalne opracije‘ znali smo da će Herson biti teška bitka.


Zaharaova: Rusija spremna na pregovore s Ukrajinom

I dok Rusija već neko vrijeme inzistira na tome da želi ući u pregovore s Ukrajinom, vijest o njezinom skorom povlačenju iz Hersona baca novo svjetlo na te izjave.

"Ruska Federacija spremna je pregovarati s Ukrajinom, uzimajući u obzir realnost koja se trenutno razvija", rekla je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ova je izjava dana malo prije nego što su ruski generali rekli da će se snage povući iz Hersona, grada koji je Vladimir Putin anektirao prije samo pet tjedana.

Unatoč tome, iako će ostati skepticizam oko najnovijih komentara Zaharove, postoji barem mogućnost da oni odražavaju istinskiju spremnost Moskve da okonča svoju katastrofalnu invaziju.

Ostaje, međutim, vrlo upitno hoće li se postići dogovor s Kijevom.


Podoljak: Prerano je govoriti o ruskom povlačenju

Unatoč službenoj najavi ruskog ministra obrane, ukrajinski dužnosnici oklijevaju vjerovati da će se Moskva povući iz ključnog grada Hersona. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da je "prerano" govoriti o ruskom povlačenju, te da njegova zemlja "ne obraća pozornost na ruske izjave" jer se "riječi i djela razlikuju".

Podoljak je dodao da sve dok se ukrajinska zastava ne vijori nad gradom Hersonom, nema smisla govoriti o ruskom povlačenju. Podsjetimo, prije nekih sat vremena, Rusija je naredila trupama da se povuku sa zapadne obale rijeke Dnjipar suočena s ukrajinskim napadima u blizini južnog grada Hersona. Herson je najveći ukrajinski grad pod ruskom kontrolom, a ključna je meta i za Rusiju i za Ukrajinu zbog svog položaja kao ulaza u aneksirani Krim.


Putin bez komentara o povlačenju iz Hersona

Iako je rusko povlačenje iz ključnog grada Hersona vjerojatno glavna priča dana iz rata u Ukrajini, čini se da to nije tema o kojoj Vladimir Putin želi govoriti javno. Naime, Putin ne voli da ga se povezuje s nepopularnim odlukama pa danas neće biti govora o povlačenju iz Hersona. Umjesto toga, u Kremlju se sastaje s voditeljicom ruskog nacionalnog instituta za javno zdravstvo, Veronikom Skvorcovom.


Rusi uništavaju mostove na Dnjipru

U sjeni ruskog povlačenja iz Hersona iz iste regije stigla je i vijest da Rusi uništavaju mostove na rijeci Dnjipro kako bi usporili ukrajinsko nadiranje prema zapadnoj obali. Kako je rekao ruski ministar obrane Šojgu, glavni proritet ruske vojske je sačuvati živote vojnika i transportirati što više vojne opreme iz grada Hersona.


Rusija: Povlačimo se iz Hersona!

Rusija je upravo objavila da povlači trupe iz grada Hersona, jedinog regionalnog sreišta kojeg su osvojili od početka invazije.

Naredbu je izdao ministar obrane Sergej Šojgu.

Opširnije o ruskoj odluci da povuče snage iz Hersona pročitajte OVDJE.


Britanija jača pomoć ukrajinskim vojnicima tijekom zime

Velika Britanija povećat će pomoć ukrajinskim vojnicima tijekom zime s obzirom na to da predstoji ključna bitka za Herson i pristižu mobilizirani ruski vojnici, rekao je u srijedu britanski ministar obrane Ben Wallace.

Wallace se pridružio glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu na obuci ukrajinskih vojnika u jugoistočnom engleskom gradu Lyddu, pošto je Britanija objavila da je poslala Ukrajini još 12.000 vreća za spavanje za jako hladno vrijeme.

"Zima se približava i to je važan izazov za obje strane", rekao je. "Stoga smo odlučni... pružiti ukrajinskim vojnicima najbolje osnovne vještine jer već znamo da ruska vojska to ne radi".

Ukrajinske snage jačaju pritisak na ruske postrojbe u južnoj Hersonskoj oblasti koju je Moskva okupirala u veljači, jedino mjesto na zapadnoj obali Dnjepra na kojem je Rusija prisutna.

Rusija je zadnjih mjeseci ondje jako pojačala svoje snage dok ukrajinski vojnici pokušavaju napredovati.

"Ne bih se iznenadio da u idućih nekoliko tjedana uspješno dođu do te strane rijeke", rekao je Wallace govoreći o ukrajinskim postrojbama, dodajući da je zato toliko važno nastaviti slati im opremu i pomoć.

"Ukrajina i dalje napreduje na istoku zemlje i polako ali sigurno steže obruč oko Hersona na jugu. To je teška borba".

Stoltenberg, koji je rekao da će i saveznici NATO-a pružati pomoć ukrajinskim postrojbama tijekom zimskih mjeseci, sastat će se kasnije tijekom dana u Londonu s premijerom Rishijem Sunakom s kojim će razgovarati o budućnosti Sjevernoatlantskog saveza.

Stoltenberg je prvi strani čelnik koji će se sastati sa Sunakom u Ulici Downing. Sastanak će se održati u trenutku kada se Britanija priprema revidirati svoje obrambene prioritete, a vlada razmatra rezanje potrošnje.

Sunak je rekao da će Britanija ostati jedan od temelja NATO-a, ali i da Savez mora evoluirati kako se mijenjaju izazovi.

Britanska vlada iznijet će 17. studenoga prijedlog proračuna koji će obuhvaćati smanjenja potrošnje i povećanja poreza, što će dovesti u pitanje cilj potrošnje 3 posto BDP-a na obranu do 2030.


Rusija traži da joj se omogući izvoz žita i gnojiva

Rusija je u srijedu rekla da ne vidi napredak kad je riječ o olakšavanju izvoza njezina gnojiva i žita, dijela dogovora s Ukrajinom, što smatra ključnim za produljenje inicijative o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je novinarima da SAD i EU opstruiraju ruski izvoz i dodala da se ne zna hoće li Moskva produljiti svoje sudjelovanje u toj inicijativi, koja istječe 19. studenoga.

"SAD i EU nastavljaju postavljati zapreke izvozu ruskog gnojiva i žita. Uzet ćemo to u obzir prilikom donošenja odluke hoćemo li produljiti dogovor o izvozu žita", rekla je.

Rusija je pristala na dogovor postignut u srpnju u Turskoj uz posredovanje UN-a koji je omogućio da Ukrajina nastavi izvoziti žito iz luka na Crnom moru koje su blokirali ruski brodovi.

No prigovara da je izvoz njezina žita i gnojiva, koji nije izravno na udaru sankcija, zapravo blokiran jer sankcije pogađaju osiguranje, pristup lukama i drugu ključnu logistiku.

Rusija je suspendirala sudjelovanje u dogovoru 29. listopada okrivivši za to ukrajinski napad dronom na njezinu Crnomorsku flotu, no četiri dana poslije se vratila zahvaljujući posredovanju turskog predsjednika.


Poginuo Kiril Stremusov, zamjenik ruskog čelnika Hersonske oblasti

Kiril Stremusov, zamjenik ruskog čelnika Hersonske oblasti, poginuo je u srijedu u prometnoj nesreći, javljaju ruske državne novinske agencije.

Stremusov je bio jedan od vidljivijih javnih lica ruske okupacije Ukrajine, a na društvenim je mrežama redovito objavljivao agresivne prokremaljske izjave. Prije nego što ga je Kremlj postavio na spomenutu funkciju, Stremusov je na internetu objavljivao antivakserski sadržaj. Navodi se i da je bio politički marginalac.

Posljednji je takav sadržaj objavio u srijedu, na dan pogibije.

Točne okolnosti njegovog stradavanja nisu poznate.

Podsjetimo, Stremusov je kasno u utorak rekao da je ukrajinska vojska zauzela vrijedne pozicije kod željezničke pruge na sjeveru Snihurivke. Kasnije je, međutim, rekao da su ruske snage osujetile jedan ukrajinski napad.

Ruski čelnik Hersonske oblasti Volodimir Saldo potvrdio je pogibiju svog zamjenika.

"Teško mi je reći da je Kiril Stremusov danas poginuo. Poginuo je na teritoriju Hersonske oblasti. Bio je u automobilu koji je sudjelovao u prometnoj nesreći. Otac je petero djece, a šesto mu je bilo na putu. Naravno, brinut ćemo se za njih, ali Kirila ne možemo vratiti", rekao je Saldo.

Denis Pušilin, čelnik samoprozvane Donjecke Narodne Republike, odao je Stremusovu počast putem komunikacijske platforme Telegram.

Pušilin je Stremusova opisao kao "hrabrog borca za pravdu, istinu i ruski narod".


Zelenski: Četiri milijuna Ukrajinaca nema struje

Ured predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog objavio je u srijedu da je u protekla 24 sata u toj zemlji ubijeno devet, a ranjena 24 civila, piše The Guardian.

Ured predsjednika optužio je Ruse da su dronovima-bombama, raketama, teškom artiljerijom i zrakoplovima napali osam regija na jugoistoku zemlje.

Zaključno s utorkom navečer, oko četiri milijuna ljudi u Ukrajini, među njima i građana glavnog grada Kijeva, nema struje. Zelenski je rekao da je takvo stanje rezultat "stabilizacijskih rasporeda" koji su uvedeni nakon što su Rusi napali ukrajinsku energetsku infrastrukturu, piše The Washington Post.

Ukrajinski je predsjednik optužio Ruse za pretvaranje zime u oružje protiv njegove zemlje i cijele Europe. Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je Ukrajina spremna za hladnije temperature.

The Associated Press piše da su se ukrajinske i ruske snage u noći s utorka na srijedu sukobile oko mjesta Snihurivke, grada koji se nalazi 45 kilometara sjeverno od Hersona.

Kiril Stremusov, zamjenik ruskog čelnika Hersonske oblasti, rekao je da je ukrajinska vojska zauzela vrijedne pozicije kod željezničke pruge na sjeveru Snihurivke. Kasnije je, međutim, rekao da su ruske snage osujetile jedan ukrajinski napad.


Kremlj: Američki izbori neće promijeniti loše odnose Moskve i Washingtona

Kremlj je u srijedu rekao da američki međuizbori neće popraviti "loše" odnose između Moskve i Washingtona, pri tom odbacivši optužbe da se Rusija miješala u američke izbore, objavili su ruski državni mediji.

"Ti su izbori važni, no ne treba preuveličavati njihovu kratkoročnu i dugoročnu važnost za naše odnose", prenijela je RIA riječi glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova u obraćanju novinarima.

"Ti izbori ne mogu ništa bitno promijeniti. Odnosi jesu, i ostat će, loši", dodao je.

Peskov je rekao da je Moskva toliko navikla slušati kako se Rusija miješa u izbore u SAD-u da ne obraća pozornost na nove krugove optužbi.

Glasnogovornik Kremlja također je rekao novinarima da je prerano govoriti o dijalogu sa Sjedinjenim Državama o produljenju sporazuma o nuklearnom naoružanju New START.


U ruske škole uvodi se vojna obuka

U ruske škole od sljedeće godine bit će uveden predmet pod imenom osnovna vojna obuka, objavio je ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov.

"Trenutno radimo na nacrtu kurikuluma, a s početkom nove godine kreće testiranje", rekao je ministar medijima.


Rusi dronovima napali Dnjipro

Ruske snage napale su ukrajinski grad Dnipro samodetonirajućim napadima bespilotnim letjelicama rano u srijedu, teško ranivši četiri ljudi, a napad je uzrokovao i izbijanje velikog požara, prema glasnogovorniku regionalne uprave Odese.

“Naše obrambene snage uništile su pet dronova, ali ostali su izbjegli našu obranu i pogodili logistički centar. Neprijateljski udar rezultirao je požarom koji je izbio na više od 3000 četvornih metara”, napisao je glasnogovornik Sergij Bratčuk na Telegramu.


Ukrajinci objavili broj ubijenih Rusa

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga tvrdi da je prošlog dana u zemlji ubijeno oko 780 ruskih vojnika.


Najavljen sljedeći samit NATO-a

Iz NATO- a su najavili da će se njegov sljedeći samit održati u litvanskom gradu Vilniusu, 11. i 12. srpnja 2023.

- Suočavamo se s najsloženijim i najnepredvidljivijim situacijom od Hladnog rata. Sastanak u Vilniusu bit će prilika za savezničke šefove država i vlada da dogovore daljnje korake za jačanje našeg odvraćanja i obrane i preispitaju značajna povećanja potrošnje za obranu, kao i za nastavak naše podrške Ukrajini. U eri sve većeg strateškog natjecanja, transatlantska veza između Europe i Sjeverne Amerike u NATO-u i dalje je bitna za sigurnost naših milijardu građana - stoji u glavnog tajnika Jensa Stoltenberga.


Istočna Europa se priprema za novi val izbjeglica

U iščekivanju zime i mogućeg novog porasta ukrajinskih izbjeglica, istočnoeuropske zemlje pripremaju se ponovno otvoriti prihvatne centre i obnavljaju zalihe hrane. Vjeruje se da je 6,9 ​​milijuna ljudi raseljeno unutar Ukrajine, a Reuters izvještava kako se u sklopu plana slovačke vlade za izvanredne situacije predviđa mogući priljev stotina tisuća Ukrajinaca u narednim mjesecima.

Nakon prvog vala izbjeglica, netom nakon ruske invazije 24. veljače, broj izbjeglica koje su krenule prema zapadu iz Ukrajine u kasno proljeće se smanjio. Humanitarne organizacije sada tvrde da postoje znakovi povećanog kretanja ljudi preko granica.


Krimski most neće biti operativan do jeseni 2023.

"Ruski napori da poprave Krimski most se nastavljaju, ali je malo vjerojatno da će biti u potpunosti operativan do rujna 2023.", pokazuju obavještajni podaci ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

“Osmog studenog trebao je biti zatvoren cestovni most kako bi se omogućilo kretanje i postavljanje zamjenskog prostora od 64 metra. Za zamjenu oštećenih dijelova bit će potrebna još tri operacije. Iako su krimski dužnosnici tvrdili da će radovi biti završeni do 20. prosinca, na brifingu pripremljenom za predsjednika Putina kazano je da će radovi na drugom kolniku uzrokovati prekid cestovnog prometa do ožujka 2023. Oštećenje mosta, nedavni napad na Crnomorsku flotu u Sevastopolju i vjerojatno povlačenje iz Hersona kompliciraju sposobnost ruske vlade da u zadanim rokovima popravi most", stoji u izvještaju britanskih obavještajaca. Iz istog izvora se tvrdi i kako je napad na Krimski most poremetio ruske logističke rute prema Krimu i južnoj Ukrajini i tako smanjio rusku sposobnost prebacivanja vojne opreme i ljudstva u to područje željezničkim i cestovnim putem.


Rusija i SAD o ‘Novom START-u‘

Rusija i Sjedinjene Države razgovaraju o održavanju pregovora o strateškom nuklearnom oružju prvi put otkako je Moskva poslala snage u Ukrajinu, objavio je u utorak ruski list Kommersant, a te informacije kasnije je potvrdio State Department,

Razgovori dviju strana o strateškoj stabilnosti zamrznuti su otkako je Rusija započela svoju vojnu kampanju u Ukrajini 24. veljače, iako je Novi START sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja ostao na snazi.

Razgovori bi se mogli održati na Bliskom istoku, navodi list, dodajući da Moskva više ne vidi Švicarsku, tradicionalno mjesto održavanja, kao dovoljno neutralnu nakon što je uvela sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

- Složili smo se da se bilateralna komisija treba sastati u bliskoj budućnosti u okviru ugovora Novi Start - rekao je novinarima glasnogovornik Ned Price dodavši da je rad te komisije povjerljiv, ali da se Amerikanci nadaju konstruktivnom razgovoru.

- Važno je da nastavimo razgovarati s Rusima o ‘smanjenju rizika‘ usprkos ratu u Ukrajini.

Ugovor ‘Novi start‘ je posljednji bilateralni sporazum dvije svjetske supersile, ali je Rusija početkom kolovoza najavila da otkazuje američke inspekcije na ruskim vojnim lokacijama.

Prema ugovoru, koji je potpisan 2010. godine, Moskva i Washington imali su pravo izvršiti 20-ak uzajamnih inspekcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:58