‘VRATITE NAM SERGEJA‘

Rusija traži natrag svog superšpijuna uhićenog u Brazilu: ‘Ma kakav agent! On je diler, sve je priznao‘

Sergej Čerkasov, navodno agent tajne službe GRU, u Brazilu je osuđen na 15 godina zatvora zbog krivotvorenja dokumenata

Sjedište GRU-a

 Natalia Kolesnikova/Afp/Profimedia/Natalia Kolesnikova/afp/profimedia

Savršeno su mu pripremili biografiju. Nedostajala je samo sitnica: kriminalni dosje, koji će poslužiti kao temelj za izručenje u slučaju da njihov superšpijun ikad bude razotkriven. Istraživački portal Bellingcat objavio je priču o 36-godišnjaku s brazilskom putovnicom na ime Victor Muller Ferreira koji je uhićen kad je u travnju 2022. sletio u zračnu luku São Paulo.

Nizozemci su poslali upozorenje da je Victor zapravo Sergej Čerkasov, špijun ruske vojne obavještajne službe GRU, koji se pokušao kao pripravnik infiltrirati u Međunarodni kazneni sud u Haagu.

Sumnjivi dokumenti

Bellingcat je tad objavio priču o ruskom špijunu koji je godinama pripreman da preuzme svoju ulogu u važnom sudu u Haagu. Sad objavljuju nastavak priče. Brazil je Victora/Sergeja osudio na petnaest godina zbog prevare prilikom vađenja osobnih dokumenata i njihove zloupotrebe. U srpnju 2022. Rusija je od brazilskih vlasti zatražila izručenje zatvorenog Rusa za kojeg su priznali da je Sergej Čerkasov. Ruske vlasti tvrde da nije tajni agent GRU, nego odbjegli kriminalac.

U Brazil su poslali desetke stranica iz dosjea, prema kojima je Sergej Čerkasov bio dio kriminalne skupine koja je između 2011. i 2013. krijumčarila drogu iz Afganistana preko Tadžikistana i prodavala je bandama u Rusiji. Čerkasov je navodno priznao sve optužbe i zatražio da bude prebačen u Rusiju.

Istraživački novinari iz Norveške i Brazila podijelili su ruske dokumente s Bellingcatom i The Insiderom te zaključili da u papirima ima puno rupa. Ispada da je Čerkasov pod svojim imenom nekoliko puta putovao u Rusiju nakon što je već bio optužen za trgovinu heroinom. No Bellingcat tvrdi da su se optužbe za trgovinu drogom pojavile u Čerkasovljevu dosjeu tek nakon što je deportiran u Brazil i njegova maska ​​razotkrivena.

To nije nova taktika. Portal navodi da su ruske obavještajne službe i prije znale tražiti izručenje svojih razotkrivenih agenata tako što bi izmišljale i krivotvorile kaznene prijave protiv njih.

Tri mjeseca nakon uhićenja Čerkasova, Rusija je dopisom zamjenika glavnog tužitelja Rusije Pjotra Gorodova brazilskom ministru pravosuđa 27. lipnja 2022. zatražila njegovo izručenje. Tužitelj navodi da je Čerkasov optužen u Moskvi 24. lipnja 2022. za trgovinu narkoticima kao dio organizirane kriminalne skupine. Priložen je tekst optužnice na 20 stranica. U optužnici se navodi da je Čerkasov najranije od lipnja 2011., dok je boravio u Moskvi, prihvatio prijedlog da postane dio organizirane kriminalne skupine koja je trgovala narkoticima u Rusiji. Njegova je uloga bila nadgledanje isporuke heroina iz Moskve drugim članovima skupine sa sjedištem u Lipecku u središnjoj Rusiji.

Sergej Čerkasov je priključen skupini krijumčara droge koja je optužena 2015., a osuđena 2017. godine. No Čerkasovljevo ime ne pojavljuje se u tekstu drugostupanjske presude na web stranici Moskovskog regionalnog suda, ni u predmetima na web stranici prvostupanjskog suda. Nitko od trojice odvjetnika koji su radili na tom slučaju nije se mogao sjetiti osobe tog imena. Vrijeme podizanja ruske optužnice protiv Čerkasova, nedosljednosti u opisu slučaja i zahtjev za njegovo izručenje sugeriraju da su ruske vlasti povezale ime Sergeja Čerkasova s ​​postojećim, desetljećima starim kaznenim slučajem.

Bolsonaro odlučuje

Na stranici 25., gdje se navodi da je Čerkasov uhićen, daje se detaljan opis svakog uhićenja, ali bez detalja o Čerkasovu. A u priopćenju moskovskog tužitelja iz 2015. navedeni su ostali članovi kriminalnog lanca, ali ne i Čerkasov.

Optužnica tereti Čerkasova za djela počinjena "najkasnije od srpnja 2011. do uhićenja u kolovozu 2013.", iako prema podacima iz policijskog sustava Magistral u to doba uopće nije bio u Rusiji. Ako brazilski Vrhovni savezni sud odobri izručenje, to još mora potpisati predsjednik države, a to je do 1. siječnja Jair Bolsonaro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:05