ODBJEGLI PREDSJEDNIK

Rusija tvrdi da je Gani pobjegao iz Afganistana s četiri auta i helikopterom punim gotovine: ‘Dio mu nije stao...‘

Dio novca morao je ostaviti za sobom jer nije sve stalo, trenutno se ne zna gdje predsjednik boravi.
Predsjednik Afganistana Ašraf Gani
 SAJJAD HUSSAIN/AFP

Rusko veleposlanstvo u Kabulu objavilo je u ponedjeljak da je afganistanski predsjednik Ašraf Gani pobjegao iz zemlje s četiri automobila i helikopterom punim gotovine i da je morao dio novca ostaviti jer nije sve stalo, prenosi agencija RIA.

Gani, čije trenutačno boravište nije poznato, rekao je da u nedjelju otišao iz Afganistana nakon što su talibani ušli u Kabul gotovo bez ikakvog otpora. Rekao je da je želio izbjeći krvoproliće.

Rusija je kazala da će zadržati diplomatsku nazočnost u Kabulu i nada se da će uspostaviti odnose s talibanima iako smatra da se ne treba žuriti s njihovim priznanjem kao vladara zemlje.

"Kad je riječ o padu režima, najrječitije ga ilustrira način na koji je Gani pobjegao iz Afganistana", rekao je Nikita Iščenko, glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Kabulu.

"Četiri automobila bili su puni novca, pokušali su ugurati još dio novca u helikopter, ali nije sve stalo. A dio novca je ostao na pisti", rekao je, pozivajući se na očevice.

Posebni ruski predstavnik za Afganistan Zamir Kubov rekao je prije da nije poznato koliko će vlada u odlasku ostaviti za sobom.

"Nadam se da vlada koja je pobjegla nije odnijela sav novac iz državnog proračuna. Ako je nešto ostalo, to će biti temelj proračuna", rekao je za Kubov za moskovski radio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2022 05:09