UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusija: ‘Ukrajina je napala Krim!‘; Prigožin: ‘Pružaju bijesni otpor u Bahmutu!‘

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo uživo

Jevgenij Prigožin, Bahmut snimljen 27. i 28. veljače

 /Afp/ Profimedia

Ključni događaji:

- Zelenski poziva na istragu cijelog ‘ruskog genocidnog sustava‘

- Finska gradi ogradu na granici s Rusijom

- ‘Bahmut se razbija na molekule‘

- Moskva upozorila na navodne isporuke radioaktivnog materijala u Odesi

- Rusija: Ukrajina je na Krim poslala jurišne dronove, sve smo ih uništili

- Mađarska predsjednica za ratifikaciju ulaska Finske i Švedske u NATO

- Prigožin: Ukrajinci pružaju ‘bijesan otpor‘ u Bahmutu

- Lukašenko: Podupiremo mirovni plan koji su predstavili Kinezi


Moskva: Nema nuklearnog sporazuma dok SAD ne izmijeni politiku prema Ukrajini

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u srijedu je rekao da Moskva ne kani preispitati odluku o suspenziji sporazuma Novi START o nuklearnom naoružanju sa Sjedinjenim Državama sve dok ta država ne izmijeni svoju politiku prema Ukrajini, izvijestio je Interfax.

Predsjednik Vladimir Putin prošli je tjedan izvijestio da Moskva privremeno prekida svoje sudjelovanje u sporazumu, pri čemu je optužio Sjedinjene Države da pokušavaju nanijeti "strateški poraz" Rusiji u Ukrajini.

U utorak je potpisao zakonsku odluku o suspenziji.

"Sve dok Sjedinjene Države ne promijene svoje ponašanje, dok ne vidimo znakove zdravog razuma u onome što rade u vezi s Ukrajinom... nema nikakvih izgleda da se odluka o suspenziji Novog START-a preispita", rekao je Rjabkov.

Sporazum su 2010. potpisali tadašnji predsjednici država Dmitrij Medvedev i Barack Obama s ciljem ograničenja broja strateških nuklearnih bojevih glava koje svaka strana može postaviti. Istodobno je obavljen niz obostranih inspekcija te su države međusobno razmijenile važne informacije.

Sporazum je posljednji u nizu koji je zaustavio hladnoratovsku utrku u naoružanju između Washingtona i Moskve, a trebao bi isteći 2026. godine.

Vojni analitičari smatraju da bi neuspjela obnova tog sporazuma povećala nuklearni rizik u doba pojačanih nesuglasica u pogledu sukoba u Ukrajini.

Interfax prenosi da je Rjabkov kazao kako su dvije države nastavile razgovarati o pitanjima povezanim sa sporazumom putem "zatvorenih kanala".

Agencija prenosi i da je ruski ministar vanjskih poslova rekao da je Rusija spremna na komunikaciju i razmjenu informacija s Washingtonom o Novom START-u.


Moskva upozorila na navodne isporuke radioaktivnog materijala u Odesi

Međunarodne organizacije trebale bi provjeriti izvješća o visokoradioaktivnom materijalu koji se isporučuje u Odesu, luku na Crnom moru, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi RT.

Maria Zaharova izrazila je zabrinutost da se navodna isporuka dogodila u blizini Pridnjestrovlja, samoproglašene i nepriznate proruske državice koja je dio Moldavije.

Ukrajina je namjerno rasprivala napetosti u tom području, ustvrdila je.

Prema nepotvrđenim tvrdnjama koje su se pojavile prošloga tjedna na društvenim mrežama, brod koji je prevozio kontejnere sa sintetičkim radioaktivnim elementom (kalifornij-252), stigao je u Odesu 19. veljače.

Također se tvrdilo da je sustav za praćenje radioaktivnosti bio isključen za vrijeme istovara.

Zaharova je spomenula izvješća da je teret isporučila tvrka Frontier Technology Corporation iz američke savezne države Ohio.

Zaharova je također spomenula da je 16. veljače nespecificirani radioaktivni materijal dopremljen u lučki grad Černomorsk, u blizini Odese, ‘s teritorija jedne od europskih zemalja‘.

- Pozivamo nadležne međunarodne organizacije da obrate pozornost na ovu informaciju, rekla je.

Frontier Technology Corporation iz Ohija proizvodi izvore neutrona kalifornij-252 i spremnike dizajnirane za prijevoz radioaktivnog materijala.


Rusija: Ukrajina je na Krim poslala jurišne dronove, sve smo ih uništili

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage odbile, kako su opisali, masovni napad Ukrajine dronovima na poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, javljaju državni mediji.

Nije bilo žrtava u napadu, rekao je glasnogovrnik ruskog ministarstva obrane, general pukovnik Igor Konašenkov, a prenosi Tass.

- Šest ukrajinskih jurišnih dronova srušila je naša protuzračna obrana. Onesposobljene su još četiri ukrajinske bespilotne letjelice zahvaljujući elektroničkom ratovanju, rekao je Konašenkov.

Njegove tvrdnje nije mogućeprovjeriti iz neovisnog izvora.

Pojedini ukrajinski mediji objavili su da su se tijekom noći čule eksplozije u u Jevpatoriji i Saki, koji se nalaze na Krimu.


Finski parlament glasao za članstvo u NATO-u

Finski parlament u srijedu je izglasao zakon koji Finskoj omogućuje da konačno postane članica NATO-a te sada još samo treba pristanak Mađarske i Turske.

Finska, dosad vanjskopolitički neutralna, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u svibnju prošle godine odlučila se za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, umjesto da se oslanja isključivo na svoje oružane snage u obrani 1300 kilometara duge granice s Rusijom.

Usvajanjem temeljnih dokumenata NATO-a Finska je korak ispred Švedske koja je također podnijela zahtjev za članstvom, no odbila ga je Turska. Finsku početkom travnja očekuju parlamentarni izbori, pa dio analitičara smatra da želi dovršiti proces pridruživanja do tog datuma. Za članstvo je glasalo 184 parlamentaraca, a protiv je bilo njih 7.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna primiti Finsku, ali da za Švedsku i dalje smatra da pruža utočište pripadnicima terorističkih skupina.

I Finska i Švedska još uvijek čekaju odobrenje Mađarske čiji je parlament počeo raspravljati o toj temi u srijedu te bi mogao održati glasanje kasnije u mjesecu.


Lukašenko: ‘Podupiremo kineski mirovni plan za Ukrajinu!‘

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, saveznik Moskve koji je trenutno u posjetu Kini, rekao je u srijedu da u potpunosti podupire kineski plan za rješavanje sukoba u Ukrajini, koji je predstavljen prošli tjedan.

"Bjelorusija aktivno vodi kampanju oko mirovnih prijedloga i potpuno podupire vašu inicijativu za međunarodnu sigurnost", rekao je Lukašenko, kojega navodi njegov ured za tisak, na sastanku s kineskim čelnikom Xi Jinpingom.

Više pročitajte OVDJE.


Ukrajinci tvrde da je vojni instruktor razotkriven kao ruski špijun

Instruktor ukrajinskih trupa razotkriven je kao ruski špijun, tvrde u Kijevu. Ukrajinska sigurnosna služba navodi da je muškarac uhićen u Mikolajivu u južnoj Ukrajini, nakon što je otkriveno da je prikupljao obavještajne podatke za Rusiju. Navodi se da je se da je špijun imao zadatak prenijeti informacije o raspoređivanju ukrajinskih obrambenih snaga te otkriti lokacije ukrajinskih baza s oružjem i streljivom koje bi onda Moskva granatirala. Protuobavještajci su razotkrili ruskog agenta prije nego je ovaj uspio prenijeti bilo kakvu informaciju, navodi se.

"Izdajnik je na vlastitu ruku otišao u FSB (ruska obavještajna služba) i ponudio svoju pomoć u ratu protiv naše zemlje", stoji u Telegram objavi ukrajinske službe. Pretragom kuće pronađen mu je mobilni telefon u kojem se nalazi i dostupna korespondencija s Moskvom. Pronađeno je i oružje i streljivo koje je poslano na forenziku.


Kremlj: Pogrešno je tvrditi da Kijev ne napada ruski teritorij

Kremlj kaže da ne vjeruje negiranju Ukrajine da napada ruski teritorij.

Slijedi izjava ukrajinskog predsjedničkog savjetnika Mihajla Podoljaka da njegova zemlja ne cilja područja pod ruskom okupacijom.

Podoljak je ranije jutros tvitao da Ukrajina "vodi obrambeni rat".


Prigožin kaže da Ukrajinci pružaju "bijesan otpor" u Bahmutu

Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke grupe Wagner, kaže da Ukrajina pruža "bijesan otpor" u Bahmutu.

Bitka za grad na istoku Ukrajine jedna je od najžešćih u ratu dosad.

Ustrajno granatiranje od strane ruskih snaga ostavilo ga je uništenim i napuštenim. Borci skupine Wagner predvode ruski napad na Bakhmut.

image

Ukrajinski vojnici kopaju rovove u blizini Bahmuta

Yasuyoshi Chiba/Afp
image

Prizori iz Bahmuta

Dimitar Dilkoff/Afp
image

Ukrajinski vojnik. Na granati stoji poruka "Sretan vam Dan sovjetske armije"

Yasuyoshi Chiba/Afp

Troje ljudi ubijeno u napadima u Donjecku

U ruskim napadima širom Donjecka ubijene su tri osobe, izvijestio je danas guverner regije. Pavlo Kirilenko izvijestio je da je jedna osoba poginula u Velika Novosilka istočnom Donjecku, dok su još dvije ubijene kada su ruske rakete pogodile središnji grad Lastočkine. Tamo je oštećeno i oko 15 kuća dok je nekoliko zgrada pogođeno u drugim dijelovima Donjecka u istočnoj Ukrajini.


Ukrajinci srušili 14 borbenih dronova iznad Kijeva

Od 14 borbenih dronova, koje je Rusija lansirala tijekom noći, devet ih je oboreni oznad Kijeva, ustvrdio je šef vojne uprave Kijeva Serhij Popko.

Ostali su oboreni na području Černihva na sjeveru Ukrajine, navodi se u obavještajnom izvješću britanskog ministarstva obrane.

Ministarstvo tvrdi da su zbog putanje dronova vrlo vjerojatno da su poslani iz regije Briansk u središnjoj Rusiji. Britanski obavještajci navode da Rusija još uvijek nastoji obnoviti zalihe iranskih bespilotnih letjelica.


Mađarska predsjednica za ratifikaciju ulaska Finske i Švedske u NATO

Mađarska predsjednica Katalin Novak zatražila je u srijedu od zastupnika da ratificiraju ulazak Finske i Švedske u NATO "što je prije moguće".

Zastupnici su u srijedu počeli raspravu o prijedlozima nakon što mjesecima u parlamentu nije bilo pomaka.

"To je kompleksna odluka, s ozbiljnim posljedicama, stoga je potrebno pažljivo razmatranje", napisala je Novak na Facebooku.

"Moj stav je jasan: u sadašnjoj situaciji pristupanje Švedske i Finske je opravdano. Vjerujem da će Nacionalna skupština donijeti mudru odluku što je prije moguće", dodala je.

Sve zemlje članice NATO-a osim Mađarske i Turske ratificirale su ulazak dvije nordijske zemlje koje su aplicirale za NATO u svibnju prošle godine nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Pristupanje novih članica moraju ratificirati svi saveznici, njih 30, a Turska već nekoliko mjeseci blokira taj proces i traži zakonske izmjene jer, kako tvrdi, Švedska simpatizira i podržava kurdske teroriste.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je u utorak poziv Turskoj i Mađarskoj da omoguće Finskoj i Švedskoj da se pridruže zapadnom vojnom savezu.


Rusi napadi regiju Dnjepropetrovsk teškim topništvom

Ruske snage granatirale su gradove Nikopolj, Marhanets, Mirove i Červonohrihorivka u regiji Dnjepropetrovsk teškim topništvom u noći na 1. ožujka, izvijestio je regionalni guverner Serhij Lisak.

U napadu su oštećeni prijevozna sredstva, industrijska poduzeća i dalekovodi u Nikopolju. U Mirovu je oštećeno više stambenih kuća, kao i poljoprivredni objekt i trgovina, ustvrdio je.

Nije bilo žrtava. Nikopolj se nalazi pokraj rijeke Dnjepar, preko puta grada Enerhodara, u kojemu se nalazi najveća nuklearka u Europi.


ISW: Moskva širi dezinformacije kako bi skrenula pažnju s neuspjeha na bojišnici

Američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) izvijestio je da Moskva pojačano promiče lažne operacije kako bi odvratio javnost od neuspjeha na bojnom polju.

ISW tvrdi da Rusija nastoji usporiti isporuku tenkova Ukrajni sa Zapada.

ISW podsjeća da je jučer izvijestio da je Rusija optužila SAD da planira provokacije u Ukrajini koristeći otrovnih kemikalija. Prije toga, ministarstvo obrane Ruske Federacije tvrdilo je da Kijev planira lažne operacije na ustanove koje skladište radioaktivne tvari diljem Ukrajine s planovima da za napad okrivi Rusiju.

ISW je komentirao da porast dezinformacijq iz Moskve i opetovane nuklearne prijetnje sugeriraju da ruski dužnosnici pokušavaju odvratiti pažnju od manjka uspjeha na bojnom polju te s ciljem da uspore isporuku oružja Ukrajini.

Širenje dezinformacija će vjerojatno bujati kako bude jačala ukrajinska protuofenziva, ocjenjuje ISW.


Zelenski poziva na međunarodnu istragu "cijelog ruskog genocidnog sustava

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zalaže se da svi koji su planirali, odobrili i provode rusku invaziju na Ukrajinu odgovaraju pred međunarodnim sudom.

"Rastavit ćemo cijeli ovaj ruski genocidni sustav, od zupčanika do arhitekata, i dovesti ih do presuda", rekao je Zelenskij u svom dnevnom video obraćanju nakon sastanka s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimom Khanom u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik rekao je da je "odgovor na ruske zločine u ovoj agresiji u smislu vladavine prava i sa snagom međunarodnog suda ono što će poslužiti kao jedno od jamstva za dugoročnu sigurnost Ukrajinaca i drugih naroda u budućnosti".

Ruska invazija na Ukrajinu treba imati pravne posljedice za sve one koji su je planirali, odobrili i proveli, rekao je Zelenskij i istaknuo da treba istražiti ne samo one koji su izvršili planove, već i "vrh političkog i vojnog vodstva terorističke države".

Khan već istražuje situaciju u Ukrajini. Istrage obuhvaćaju ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

No ICC ne može poduzeti mjere protiv ruskog vodstva, uključujući predsjednika Vladimira Putina, zato što ni Rusija ni Ukrajina nisu potpisnice Rimskog statuta koji je pravna osnova suda.

To je jedan od razloga zašto je Zelenskij pozvao na osnivanje posebnog suda na Općoj skupštini UN-a u rujnu.


Finska počinje graditi ogradu na granici s Rusijom

Finska je započela s izgradnjom ograde duž svoje 1.340 km granice s Rusijom kako bi pojačala sigurnost i spriječila svaki pokušaj Moskve da se posluži masovnim migracijama kao oružjem.

Finska je u utorak najavila početak gradnje. Radovi na terenu započeli bi "krčenjem šume i nastavit će se na način da se izgrade odgovarajuće ceste i da postavljanje ograde može započeti u ožujku", rekla je finska granična straža u priopćenju.

Strahuje se da bi Moskva mogla iskoristiti masovnu imigraciju kao neku vrst političkog pritiska na Helsinki. Trenutačno su finske granice osigurane prvenstveno laganim drvenim ogradama, uglavnom dizajniranim da spriječe stoku da odluta na pogrešnu stranu. Ograda će biti visoka tri metra (10 stopa) s bodljikavom žicom na vrhu, s posebno osjetljivim područjima opremljenim kamerama za noćno gledanje, svjetlima i zvučnicima.


Ukrajinski zapovjednik: Bahmut se razbija na molekule

Rusi napadaju Bahmut ali nisu preuzeli kontrolu, rekao je ukrajinski zapovjednik.

"Tijekom posljednja 24 sata neprijatelj bjesni, granatira svime što ima", rekao je pukovnik Jurij Madjar, zapovjednik ukrajinske 28. brigade na Telegramu. "Oni zapravo nemaju uspjeha na terenu - stoga se stvaraju s neba. Oni razbijaju ovaj grad na molekule."

Došlo je do porasta u ruskoj upotrebi borbenih zrakoplova za napade na ukrajinsku obranu oko Bahmuta.

"Nije bilo značajnog uspjeha za neprijatelja ni u jednom smjeru, ali oni stalno pokušavaju", rekao je Madjar. "Komplicirano je na sjevernom krilu. Neprijatelj sanja presjeći ulaz u Bahmut i uzeti dio ceste poznate kao cesta života pod svoju kontrolu."

"Bahmut nije opkoljen", rekao je Madjar.

"Ulazna cesta ostaje opasna. Nije pod kontrolom neprijatelja, ali je pod mogućom izloženošću/utjecaju vatre. To znači da postoje dijelovi ceste koji potencijalno mogu biti izloženi vatri na mete koje se kreću tim dionicama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:44