METE RAKETA

Rusija uništila gotovo 200 lokacija ukrajinske kulturne baštine, Zelenski: ‘Bez riječi sam‘

Ciljani napadi na muzeje - čak ni teroristi ne bi pomislili na to. Ali to je vojska protiv koje se borimo, kaže ukrajinski predsjednik

muzej ukrajinskog pjesnika i filozofa Grigorija Skovorode u Harkivskoj oblasti 

 SERGEY BOBOK/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je više od 200 lokacija ukrajinske kulturne baštine uništeno u posljednjih dva i pol mjeseca od početka ruske invazije na tu zemlju.

"Do 7. svibnja, ruska vojska uništila je ili oštetila više od 200 lokacija kulturne baštine", rekao je u videopriopćenju u subotu u Kijevu.

Među njima je i muzej ukrajinskog pjesnika i filozofa Grigorija Skovorode u Harkivskoj oblasti koji je noć prije pogođen raketom, rekao je Zelenski. Skovoroda je živio od 1722. do 1794.

Zelenski je izjavio kako je ostao bez riječi nakon što je rusko granatiranje uništilo muzej posvećen Skovorodi.

U noćnom napadu u selu Skovorodinivki u istočnoj Ukrajini pogođen je krov muzeja, zgrada je zapaljena i ozlijeđen 35-godišnji čuvar. Najvredniji predmeti ranije su premješteni na sigurno, rekao je regionalni guverner Harkiva, Oleh Sinegubov.

"Svakoga dana ovoga rata ruska vojska radi nešto što me ostavlja bez riječi. A onda sljedeći dan učini nešto drugo zbog čega se opet osjećate isto", rekao je Zelenski u kasnonoćnom obraćanju.

"Ciljani napadi na muzeje - čak ni teroristi ne bi pomislili na to. Ali to je vojska protiv koje se borimo", dodao je.

Skovoroda, ukrajinski kozak, posljednje godine života proveo je u selu Ivanovki, koje je kasnije preimenovano u njegovu čast - Skovorodinivka.

"Nažalost, zlo se vrati kad jedni ne poštuju prava drugih, ne uvažavaju zakone te uništavaju kulturnu baštinu", rekao je Zelenski.

"Upravo to dogodilo se Rusiji. Zbog toga se moramo braniti. Moramo braniti svoj narod, gradove, čak i muzeje, koji postaju mete ruskih raketa".

Svijet će u nedjelju i ponedjeljak obilježiti pobjedu nad nacistima u Drugom svjetskom ratu, dodao je.

No potezi Rusije trebaju "svaku državu i svaki narod podsjećati na činjenicu da je nemoguće jednom i zauvijek pobijediti zlo", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:46