DUBOKI JAZ

Rusija usvojila novu vanjskopolitičku strategiju: ‘SAD i Zapad su egzistencijalna prijetnja Moskvi‘

‘Politika zapada čiji je cilj oslabiti Rusiju svim sredstvima okarakterizirana je kao hibridni rat nove vrste‘, rekao je Lavrov

Vladimir Putin

 Aleksey Babushkin/Afp

Rusija je u petak usvojila novu strategiju vanjske politike u kojoj su Sjedinjene Države i zapad navedeni kao izvor "egzistencijalne prijetnje" za Moskvu.

"Preokreti na međunarodnoj sceni" prisiljavaju Rusiju da "prilagođava svoje dokumente strateškog planiranja, posebice koncepcije vanjske politike Ruske Federacije", rekao je predsjednik Vladimir Putin na sastanku svog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prema šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, novi dokument ističe "egzistencijalnu prirodu prijetnji (...) stvorenih djelovanjem neprijateljskih zemalja", kvalificirajući Sjedinjene Države kao "glavnog pokretača i predvoditelja antiruske linije".

"Generalno rečeno, politika zapada čiji je cilj oslabiti Rusiju svim sredstvima okarakterizirana je kao hibridni rat nove vrste", rekao je Lavrov.

Nova ruska vanjskopolitička strategija temelji se na načelu da će se "antiruskim mjerama neprijateljskih zemalja stalno suprotstavljati, ako je potrebno i oštro", dodao je.

Usvajanje ove nove vanjskopolitičke strategije potvrđuje duboki jaz koji postoji između Moskve i zapadnih zemalja od pokretanja ruske ofenzive na Ukrajinu.

image

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Yuri Kochetkov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 03:37