KRIZA U UKRAJINI

RUSIJA UVELA EMBARGO 'Zabranili smo isporuku nuklearnog goriva Ukrajini'

Povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle na Twitteru je objavio kako je EU dogovorila mjere za pomoć Ukrajini u novčanom iznosu od 11 milijardi eura, uz dodatnu pomoć u trgovini, mobilnosti i energetici
 AFP

NOVO 15:43 Počeo je sastanak vanjskih ministara SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Njemačke u francuskoj predsjedničkoj palači, uz prisustvo francuskog predsjednika Francoisea Hollandea.

------------------------------------------------

15:14 - Ruske snage u srijedu su zaposjele dvije baze za lansiranje projektila, vojno važne strateške položaje na Krimu, čime se pojačala napetost nekoliko sati prije nego se u Parizu trebaju sastati ruski i američki šefovi diplomacija. Nakon dva dana tijekom kojih su ruski vojnici okružili ukrajinske vojarne i baze, njihov ulazak na vojna područja predstavlja novu etapu u krizi na Krimu.

U dva slučaja - u Fiolentu u blizini Sevastopolja u kojem se nalazi ruska Crnomorska flota - i u Evapatoriji na zapadu Krima, operacija je završila bez ispaljenog metka. Svaki put, isti način djelovanja, ruske snage uz pro-ruske prosvjednike ulaze u bazu.

U Fiolentu, ruski vojnici nalaze se na teritoriju baze ali samo blokiraju dio gdje se nalaze rakete. Stanje je slično u bazi A4519 u Evapatoriji, koja je zauzeta u utorak navečer, ali su rakete već evakuirane.

Predsjednik Vladimir Putin snažno je odbacio svaku nazočnost ruske vojske, te tvrdi da se radi o skupinama za samoobranu i pojašnjava da je moguće da se netko domogao uniformi ruske vojske u bilo kojem dućanu. Na diplomatskom planu, Washington održava pritisak na Vladimira Putina. Tijekom poslijepodneva u Parizu bi se trebali sastati američki državni tajnik John Kerry i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. Ruski je ministar, pred odlazak u Pariz, naglasio da Rusija neće dopustiti krvoproliće u Ukrajini.

Iako je u utorak tijekom posjeta Kijevu Kerry optužio Rusiju da traži izgovor za daljnju invaziju Ukrajine, neki znaci pokazuju da Washington traži i izlaz za Rusiju. Ideja je odgovoriti točku po točku na strahove Moskve, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

Dok se Ukrajinci i Zapad boje vojne operacije velikih razmjera u Ukrajini, Putin je u utorak ocijenio da slanje ruskih snaga "trenutno nije potrebno".

------------------------------------------------

13:45 Rusija je jednostrano uvela embargo na transport nuklearnog goriva kroz Ukrajinu, zbog ‘nestabilne situacije u toj zemlji.’

- Imamo problema s prijevozom nuklearnog goriva kroz ukrajinski teritorij do naših partnera u Istočnoj Europi, i postoje i problemi vezani uz opskrbu gorivom nuklearnih elektrana u samoj Ukrajini, rekao je ruski zamjenik premijera Dimitrij Rogozin.

- Ukrajinske nuklearne eletrane imaju dovoljno goriva za ožujak i travanj. Uveli smo embargo na prijevoz goriva zbog nestabilnog sanja u toj zemlji, izjavio je.

------------------------------------------------

13:00 Američki državni tajnik John Kerry rekao je novinarima kako se Rusija nije pojavila na sastanku ‘grupe sporazuma iz Budimpešte,’ u kojoj se nalaze SAD, UK, Rusija i Ukrajina.

Sporazumom iz Budimpešte Ukrajina je dobila garancije svoje sigurnosti nakon što se 1990. odrekla svojeg arsenala nuklearnog oružja u korist Rusije.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva William Hague rekao je kako će učiniti sve što može da osigura susret ministara Rusije i Ukrajine kasnije tijekom dana.ž

------------------------------------------------

12:30 Povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle na Twitteru je objavio kako je EU dogovorila mjere za pomoć Ukrajini u novčanom iznosu od 11 milijardi eura, uz dodatnu pomoć u trgovini, mobilnosti i energetici.









------------------------------------------------

12:01 Njemačka vojska ući će u Ukrajinu kako bi, u dogovoru s aktualnom ukrajinskom Vladom, osigurala zračni prijevoz 50-ak ozlijeđenih u sukobima na Majdanu do njemačkih bolnica na liječenje.

------------------------------------------------

11:58 Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague rekao je kako je postigao dogovor u razgovorima s SAD-om i Ukrajinom kako ‘će morati biti posljedica po Rusiju ako ne de-eskalira.’

------------------------------------------------

11:50 Ukrajina želi "mirno" riješiti krizu s Rusijom, izjavio je u srijedu u Parizu ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Deščicja.

"Želimo riješiti krizu mirno. Ne želimo se boriti s Rusima", izjavio je ukrajinski ministar novinarima, neposredno nakon što ga je u francuskom ministarstvu vanjskih poslova primio njegov francuski kolega Laurent Faibus.

"Želimo održati dobar dijalog, dobre odnose s ruskim narodom. Cijenimo sve moguće kontakte", nastavio je Deščicja.

"Nećemo objaviti rat Rusima ali ono što rade je neprihvatljivo. To je invazija jedne zemlje na drugu", rekao je ranije Fabius za radio RMC i BFM-TV.

Nakon tromjesečne političke krize i povlačenja ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča te nakon što su ruske vojne snage preuzele nadzor nad većim dijelom Krima (jugoistok Ukrajine) porasle su međunarodne napetosti kakve nisu zabilježene još od pada bivšeg Sovjetskog Saveza.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova nalazi se u Parizu istodobno kad i njegov ruski kolega Sergej Lavrov ali nije potvrdio da će doći do susreta.

Laurent Fabius bi se trebao susresti s ruskim šefom diplomacije Lavrovim rano popodne, nakon razgovara s britanskim kolegom Williamom Hagueom.

------------------------------------------------

11:45 Ukrajina je odlučila pojačati mjere sigurnosti svojih nuklearnih postrojenja zbog prijetnji ruskih vojnih snaga na svome teritoriju, izvijestio je ukrajinski veleposlanik u pismu upućenom Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (IAEA).

"Ilegalan boravak ruskih snaga na ukrajinskom teritoriju predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti Ukrajine s mogućim posljedicama na nuklearnu infrastrukturu", navodi u pismu Ihor Prokopčuk.

"Pod tim okolnostima ukrajinske vlasti žele poduzeti sve moguće napore kako bi se jamčila fizička sigurnost nuklearnih postrojenja, što obuhvaća jačanje fizičke zaštite 15 postrojenja na četiri mjesta", navodi se u pismu naslovljenog na glavnog direktora IAEA Yukiyu Amana.

Prema riječima veleposlanika, "posljedice upotrebe sile kojoj bi pribjegla Ruska Federacija protiv njegove zemlje, nekadašnje članice Sovjetskog saveza, "su nepredvidive".

Brojni napori ukrajinske vlade da uspostavi bilateralne kontakte sa ruskom stranom nisu do sada urodili plodom, dodaje veleposlanik koji poziva glavnog direktora međunarodne nuklearne agencije da hitno kod ruskih vlasti postavi pitanje nuklearne sigurnosti.

------------------------------------------------

11:00 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio je tvrdnje predsjednika Vladimira Putina da snage koje okupiraju vojne baze na Krimu nisu pripadnici ruske vojske.

U izjavi danoj u Madridu, Lavrov tvrdi kako ‘samoobrambene snage’ koje ne odgovaraju na naredbe iz Moskve okupiraju baze, te da im Rusija ne može narediti povlačenje.

------------------------------------------------

10:45 Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird usporedio je rusku invaziju u Ukrajini s nacističkom invazijom Čehoslovačke 1938. godine.

- U Sudetima je živjelo većinsko njemačko stanovništvo. To nije dalo za pravo Nijemcima da učine to što su učinili krajem 30-ih, rekao je.

Dodao je i da, ‘ako to nije rat, onda je vrlo nalik ratu,’ te da cijela situacija ‘kao da je izašla iz hladnog rata.’

------------------------------------------------

10:40 Nakon što su proruski prosvjednici zauzele zgradu lokalne vlade u Donetsku, najnovije fotografije potvrđuju da se nad zgradom ponovno viori ukrajinska zastava, no niti ruska još uvijek nije skinuta.

Zauzetu zgradu danas je evakuirala ukrajinska policija, na temelju prijave kako se u zgradi nalazi bomba.









------------------------------------------------

10:30 Ruske snage zauzele su dva bataljona Ukrajinske proturaketne obrane na Krimu, javlja agencija Interfax.

------------------------------------------------

10:20 Zastupnici u ruskom parlamentu, Dumi, počeli su raditi na nacrtu zakona koji bi Rusiji omogućio zapljenu imovine i računa europskih i američkih tvrtki, u slučaju da se na Rusiju počnu primjenjivati sankcije.

Predsjednik parlamentarnog odbora za ustavno zakonodavstvo u gornjem domu parlamenta Andrej Klišas izjavio je kako bi ‘zakon omogućio predsjedniku i Vladi obranu ruskog suvereniteta od prijetnji.’

Dodao je da pravnici proučavaju bi li zapljena imovine stranih tvrtki bilo u skladi s ruskim Ustavom, ali je i napomenuo kako su takvi potezi ‘očito u skladu s europskim standardima.’

------------------------------------------------

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u utorak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o mogućem rješenju ukrajinske krize koja je eskalirala ruskom intervencijom u ukrajinskoj regiji Krimu, doznaje se od dužnosnika američke administracije.

Dvoje čelnika će prema tom dogovoru, kako se doznaje, predložiti Rusiji da povuče snage na Krimu natrag u njihove baze u regiji, ograniči ruske snage u okvir dopuštenog limita od 11.000 pripadnika tih snaga u Ukrajini kao i da dopusti međunarodne promatrače koji bi nadgledali poštivanje ljudskih prava etničkih Rusa.

Takvo bi rješenje nadalje uključivalo izravne razgovore između Rusa i nove ukrajinske vlade uz moguće međunarodno posredovanje. Ukrajinski izbori predviđeni za svibanj održali bi se kako je i planirano.

Kako se doznaje iz američkih izvora, Obama je kancelarki Merkel potvrdio da neće doći na summit G8 koji se u lipnju treba održati u Sočiju ostane li u Ukrajini status quo, a pripremni sastanci vezani uz organizaciju sastanka već su prekinuti.

U priopćenju Bijele kuće o razgovorima Obama-Merkel kaže se da je dvoje čelnika izrazilo ozbiljnu zabrinutost ruskim "jasnim kršenjem ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta" te da su se "složili oko važnosti smirivanja situacije, uključujući raspoređivanje međunarodnih promatrača i pokretanje izravnih razgovora između Rusdije i Ukrajine", navela je Bijela kuća.

Prema riječima visokog dužnosnika Bijele kuće, Sjedinjene Države žele, istodobno jačajući pritisak na Rusiju, u suradnji sa svojim zapadnim saveznicima, ponuditi Putinu način izlaska iz ukrajinske krize. Obamina ideja, iznesena i u razgovoru s Merkel, je da se točku po točku razmotre primjedbe Moskve u kojima ona izražava zabrinutost situacijom u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opovrgnuo je da su ruske oružane snage izravno angažirane u zauzimanju Krima, no ponovio je stajalište da ima pravo poslati vojsku kako bi zaštitila ruske sunarodnjake koji se, po njegovim riječima, osjećaju ugroženi nakon što je svrgnut predsjednik Viktor Janukovič i uspostavljena nova ukrajinska vlada.

Američki dužnosnici ističu pak kako nema nikakvog dokaza koji bi podupro ruske navode da su etnički Rusi u Ukrajini ugroženi.

Kanadski premijer Stephen Harper je ocijenio u utorak da ruska okupacija Krima predstavlja neviđenu situaciju nakon Drugog svjetskog rata.

"Kada velika sila na temelju takozvanih vanteritorijalnih prava izvrši invaziju i okupaciju susjedne zemlje, to je neviđeno nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Harper u zastupničkom domu.

On je također najavio da će prekinuti sve bilateralne aktivnosti predviđene između kanadskih i ruskih oružanih snaga. Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird je ponovio da ništa ne opravdava takvu vojnu invaziju.

U ponedjeljak je u razgovoru za državnu televiziju CBC ministar vanjskih poslova usporedio nazočnost ruskih postrojbi na Krimu s nacističkom invazijom na Sudete u bivšoj Čehoslovačkoj.

Ispred parlamenta u Ottawi je u utorak podignuta ukrajinska zastava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:41