SARMAT

Rusija već najesen planira rasporediti novo ‘nuklearno superoružje‘: ‘Možemo gađati Ameriku i Europu‘

Rogozin je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da će projektili biti raspoređeni u Krasnojarskom kraju u Sibiru, oko 3000 kilometara istočno od Moskve

Lansiranje rakete Sarmat

 AFP PHOTO/Russian Defence Ministry

Rusija je u subotu objavila da do jeseni planira rasporediti svoje nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne za nuklearne napade na Sjedinjene Države.

Cilj koji je otkrio Dmitrij Rogozin, čelnik svemirske agencije Roskozmos, ambiciozan je jer je Rusija izvijestila o svom prvom probnom lansiranju te rakete tek u srijedu, a zapadni vojni stručnjaci kažu da će biti potrebno više testiranja prije nego što se raketa može rasporediti.

Sarmat može nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i gađati ciljeve udaljene tisuće kilometara u Sjedinjenim Državama ili Europi.

Ovotjedni test, nakon godina kašnjenja zbog financijskih i tehničkih problema, označava demonstraciju snage Rusije u jeku rata u Ukrajini koji je doveo do napetosti sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima na najvišu razinu od Kubanske raketne krize 1962.

Rogozin je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da će projektili biti raspoređeni u Krasnojarskom kraju u Sibiru, oko 3000 kilometara istočno od Moskve.

Rekao je da će biti postavljeni na ista mjesta i u iste silose kao i rakete Vojevoda iz sovjetskog doba koje se zamjenjuju raketama Sarmat, dodavši da će se time uštedjeti "kolosalni resursi i vrijeme".

Lansiranje "superoružja" bio je povijesni događaj koji će jamčiti sigurnost ruske djece i unuka u sljedećih 30 do 40 godina, dodao je Rogozin.

Bojazan Zapada zbog opasnosti od nuklearnog rata porasla je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. veljače govorom u kojemu se osvrnuo na moskovske nuklearne snage i upozorio da će svaki pokušaj da se Rusiji stane na put "voditi do posljedica na koje niste naišli nikada u svojoj povijesti."

"Izgledi za nuklearni sukob, koji su nekada bili nezamislivi, sada su ponovno mogući", rekao je u ožujku glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 05:35