OPAKI BUREVJESNIK

Rusija već testirala novu nuklearnu raketu? Putin: ‘Protiv tog tajnog oružja nema obrane‘

Burevjesnik je tajnoviti krstareći projektil interkontinentalnog dometa s nuklearnim pogonom, kojeg je prvi puta najavio Putin

Raketa Burevjesnik

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Rusija možda priprema testiranje Burevjesnika (Burevestnik) - interkontinentalne krstareće rakete na nuklearni pogon, na poligonu Pankovo ​​na arhipelagu Novaja Zemlja, a možda je to već i napravila, zaključili su novinari The New York Timesa na temelju analize satelitskih snimaka.

Naime, fotografije snimljene ujutro 20. rujna 2023. otkrivaju opremu na lansirnoj rampi, uključujući kamion s prikolicom koja "odgovara veličini rakete". Do podneva je kamion nestao, a sklonište se vratilo na prvobitno mjesto, da bi se na snimci snimljenoj 28. rujna ponovno uočila aktivnost u području lansirne rampe - kamion je bio parkiran u blizini rampe, a sklonište je ponovno gurnuto u stranu.

Osim toga, 31. kolovoza ruske zrakoplovne vlasti izdale su obavijest pilotima da izbjegavaju "privremenu opasnu zonu" iznad dijela Barentsovog mora i nekoliko kilometara od lansirne stanice Pankovo, što je potom produljeno do 6. listopada. Ista je obavijest, kako napominje Times, objavljena prije testiranja Burevjesnika 2019. godine.

Putin: Protumjere su besmislene

Burevjesnik je tajnoviti krstareći projektil interkontinentalnog dometa s nuklearnim pogonom, kojeg je prvi puta najavio ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju ruskom parlamentu Dumi, u ožujku 2018. godine. Putin je tada rekao kako se radi o oružju protiv kojega protivnici nemaju odgovor: "Počeli smo razvoj strateškog oružja koje do cilja ne leti balističkom putanjom. To znači da su proturaketni sustavi neuporabljivi, a protumjere besmislene."

Posebnu pažnju pritom je izazvala konstatacija da je razvijen vrlo mali i snažni sustav nuklearnog pogona koji stane u projektil veličine ruskog H-101 ili američkog Tomahawka, a omogućava praktički neograničen domet.

Vladimir Putin je tvrdio da je ovo tajno oružje "neranjivo za sve postojeće i buduće sustave proturaketne obrane i protuzračne obrane". Potom je Burevjesnik i lansiran i prikazan je simulirani video iz kojeg proizlazi da je sposoban manevrirati, zaobilazeći sustave proturaketne obrane. Navodno se može lansirati s mobilnih kopnenih lansera, iz podmornica i s bombardera, a Rusi prijete da je u stanju pogoditi svaku metu na Zemlji.

Sredinom veljače 2019. TASS je, pozivajući se na izvor u raketnoj industriji, izvijestio da su testiranja nuklearne elektrane za raketu Burevestnik uspješno završena, ali izgleda da nije baš tako. Američki think tank Nuclear Threat Initiative, pozivajući se na američke obavještajne podatke, napisao je da je od 2017. do 2019. Rusija provela najmanje 13 testiranja, ali su samo dva bila "djelomično uspješna". U rujnu 2019. CNBC je izvijestio o najmanje pet testiranja projektila, od kojih su svi navodno bili neuspješni. Najdulji let trajao je više od dvije minute, najkraći - četiri sekunde.

Da postoje veliki problemi postalo je očigledno 8. kolovoza 2019., kada se dogodila snažna eksplozija na poligonu Nenoksa u blizini Severodvinska u Arhangelskoj oblasti. Ubrzo je državna korporacija Rosatom objavila da se eksplozija dogodila na morskoj platformi tijekom testiranja rakete s radioizotopskim izvorom energije.

Ubijeno je sedam zaposlenika Rosatoma i Ministarstva obrane. Der Spiegel je, pozivajući se na jednog od liječnika, objavio da dvije žrtve nisu umrle od ozljeda eksplozijom, već od izlaganja prodornom zračenju, što je vjerojatno jer su ruske vlasti izvijestile da se na dan eksplozije pozadinsko zračenje u Severodvinsku nakratko povećalo 16 puta.

Instaliranje na podmornice?

Stručnjaci i mediji sugerirali su da je u blizini Severodvinska eksplodirao projektil Burevjesnik, a to je izjavio i tadašnji američki predsjednik Donald Trump. Prije eksplozije u blizini Severodvinska, vjerovalo se da se Burevestnik testira samo na poligonu za nuklearna ispitivanja na Novoj Zemlji, udaljenom od naseljenih područja. Međutim, članovi skupine Jeffreyja Lewisa s Instituta Middlebury, koji se bave pitanjima projektila i nuklearnog oružja, nakon proučavanja satelitskih snimaka došli su do zaključka da se slična baza pojavila 2019. u Nanoksi, u regiji Arhangelsk.

Prema izvorima u američkim obavještajnim službama, eksplozija se nije desila na poligonu, već prilikom ispaljivanja rakete s dna Bijelog mora nakon prethodnog neuspješnog lansiranja. Ako je to točno, onda su se potvrdile obavještajne procjene da Rusi planiraju Burevjesnik instalirati na podmornice klase Projekt 949A Antej (Oscar II) i podmornice klase Sjeverodvinsk (Projekt 885 Jasen).

Ovoga 12. kolovoza 2023. rusko Ministarstvo obrane izvijestilo je da je ministar obrane Sergej Šojgu, zajedno s čelnikom Rosatoma Aleksejem Lihačevom, "letio" središnjim poligonom Ruske Federacije na arhipelagu Novaja Zemlja. Istodobno, u priopćenju odjela navedeno je da su od 1954. do 1990. na ovom poligonu izvršena 132 testiranja nuklearnog oružja. Sada se, prema ministarstvu, tamo odvijaju "priprema i testiranje obećavajućih modela naoružanja i vojne opreme".

Nekoliko mjeseci prije Šojguova posjeta Novoj Zemlji, Vladimir Putin je u poruci Dumi najavio da će, ako Sjedinjene Države testiraju nove vrste nuklearnog oružja, Rusija učiniti isto. Prema njegovim riječima, ruske vlasti "imaju informacije" da Sjedinjene Države razvijaju nove vrste nuklearnog oružja. Naložio je Ministarstvu obrane i Rosatomu da "osiguraju spremnost za testiranje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:47