OPET PROBLEMI

RUSIJA VRATILA UKRAJINCIMA OTETE BRODOVE, KIJEV U ŠOKU 'Pogledajte kako izgledaju, pa to je čisti barbarizam!'

 
 VIA REUTERS

Zapovjednik ukrajinske mornarice rekao je u srijedu kako su ukrajinski brodovi koje je Rusija zaplijenila u studenome prošle godine, a koje je Rusija ovoga tjedna pristala vratiti Ukrajini, u lošem stanju.

Rusija je zaplijenila tri ukrajinska broda u Kerčkom tjesnacu lani, nakon što su zapucali na te brodove i ranili nekoliko mornara.

Moskva tvrdi da su dvije ukrajinske oklopnjače i jedan tegljač ilegalno ušli u rusko teritorijalno more, što Kijev odbacuje.

Zapad je podržao ukrajinsko stajalište da brodovi ne smiju biti zaplijenjeni.

Ukrainian servicemen gather near the vessel Nikopol, one of three Ukraine's naval ships captured in the Kerch Strait in November 2018 and then returned by Russia, in the port of Ochakiv, Ukraine November 20, 2019. REUTERS/Oleg Novikov
REUTERS

Ukrajina jedino kroz Kerčki tjesnac može ući u Azovsko more, u kojemu su smještene ukrajinske luke i veći gradovi, zbog čega Kijev smatra da Kerčki tjesnac ne smije biti zatvoren.

Zapovjednik ukrajinske ratne mornarice, viceadmiral Ihor Vorončenko, rekao je za ukrajinsku televiziju Četvrti program da brodovi još nisu ušli u ukrajinsko teritorijalno more jer su spori.

- Ne mogu sami putovati. Rusi su ih uništili, čak su uzeli svjetiljke, utičnice i toalete. Pokazat ćemo cijelome svijetu ruski barbarizam prema brodovima - izjavio je.

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dočekati brodove u luci Očakiv u južnom dijelu pokrajine Mikolajiv.

Rusija je početkom rujna pustila na slobodu 24 člana posade u sklopu razmjene zarobljenika s Ukrajinom.

Brodovi su pušteni uoči mirovnog samita o istočnoj Ukrajini, koji će se održati u Parizu 9. prosinca, a na kojemu će sudjelovati vođe Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:45