PROTUMJERA IZ MOSKVE

Rusija zatvara konzulate baltičkih zemalja: ‘Povlačimo im dozvole za rad jer pomažu Kijevu‘

Voditelji i dužnosnici latvijske i estonske konzularne misije proglašeni su ‘personama non grata‘ i moraju napustiti ruski teritorij

ambasada Estonije u Moskvi

 Mikhail Voskresenskiy/Sputnik/Profimedia

Rusija je u četvrtak objavila da zatvara konzulate baltičkih zemalja na svom tlu, kao odgovor na slične mjere koje su Latvija, Litva i Estonija donijele zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navodi u priopćenju da "povlači dozvolu za rad" generalnih konzulata Latvije, Estonije i Litve u Sankt Peterburgu, zamjerajući usto trima susjednim zemljama slanje "vojne pomoći režimu u Kijevu".

Rusija zatvara i latvijski konzulat te ured estonskog generalnog konzulata u Pskovu, na sjeverozapadu, navodi isti izvor.

Voditelji i dužnosnici latvijske i estonske konzularne misije proglašeni su "personama non grata" i moraju napustiti ruski teritorij.

U travnju su na zahtjev mjesnih vlasti zatvoreni ruski generalni konzulati u Latviji, Estoniji i Litvi, zbog ruske ofenzive u Ukrajini.

Početkom travnja za više od dvjesto ruskih diplomata određen je izgon iz zemalja Europske unije, na što Moskva uzvraća sličnim mjerama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 03:27