OLEKSANDR LEVČENKO

‘Rusiji se moraju uvesti puno jače sankcije, pogledajte što se dogodilo na hokejaškoj utakmici u Moskvi‘

‘Slovo ‘Z‘ znači Zlo. Demokratske zemlje moraju napokon puno jače uhvatiti Zlo za vrat i zajedno ga slomiti‘

Oleksandr Levčenko i ratna razaranja u Ukrajini

 State Emergency Service of Ukraine/AFP, Srdjan Vrancic/CROPIX

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, Oleksandr Levčenko, za Jutarnji komentira sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji, zašto su one ipak stigle prekasno i što bi se trebalo učiniti da se zaustavi invazija na Ukrajinu.

- Rusija i njezini građani u magli šovinizma i neljudskosti. U Moskvi su hokejaši poslije utakmice izašli na led i napravili veliko slovo 'Z'. Ruska okupatorska vojska 24. veljače ove godine ušla je na ukrajinski teritorij s napisanim slovom 'Z' na svojim tenkovima i oklopnim vozilima. A sad je čitava 'ledena' sportska arena u Moskvi podržala agresiju na Ukrajinu. Ovo je svjedočanstvo da sankcije uvedene protiv Rusije moraju biti puno jače.

O uvođenju oštrih sankcija protiv Kremlja Kijev je urlao više mjeseci prije početka vojne agresije. Zapad je odgovarao kako bi to samo isprovociralo Moskvu. Rezultat svega je: Ukrajina sad plaća ogromnu cijenu za neodlučnost Bruxellesa i Washingtona. Krenuo je krvavi rat, a preliminarno uvođenje oštrih sankcija protiv Moskve moglo je 'ohladiti' želju Kremlja da krene u vojnu avanturu. Mogli smo izbjeći rat, ali kolektivni Zapad pokazao je svoju neodlučnost, na što je Moskva i računala. Sad su se na tlu totalnog razaranja Ukrajine NATO i EU jako ujedinili zbog mogućnosti ruskog napada i na njihov teritorij. Ali ogroman račun za ovo ujedinjenje plaćaju ipak u Kijevu.

Gubici rušenja ukrajinske infrastrukture već su dosegnuli 120 milijardi dolara. Izgleda kako svijet opet želi malo iskoristiti Ukrajince kao i u Drugom svjetskom ratu. Tad nas je poginulo 10 milijuna, a demografski gubici bili su nevjerojatnih 14 milijuna. To je najviše od svih europskih naroda. Za primjer: Rusa je poginulo 8,2 milijuna, Nijemaca 6,5 milijuna. Sad Ukrajinci opet svojim životima održavaju sigurnost cijele Europe. Možda će ipak Europljani i SAD malo više podržati Ukrajinu. Na terenu ukrajinska vojska dosta dobro obrađuje okupatore. Ali Rusija ima ogromnu prevagu u avijaciji, mornarici i raketama. Iz daljine gađaju bezbroj civilnih i infrastrukturnih objekata.

Zato je Kijev i zamolio NATO da zatvori nebo nad Ukrajinom. To bi smanjilo rusku prednost te spasilo tisuće ukrajinskih života i građanskih objekata. Ali od NATO-a su Ukrajinci nažalost dobili odlučno 'ne'. Glavni tajnik Organizacije Jens Stoltenberg izjavio je kako je glavni zadatak alijanse ne proširiti rat na teritorij NATO-a. Putin je prezadovoljan. Onda je Kijev Poljsku i NATO zamolio za ratne zrakoplove sovjetske proizvodnje. Dva tjedna pregovora i ništa. Moskva likuje. Sad Kijev sa zapadnim partnerima razgovara o modernom protuzračnom sustavu. Samo za vrijeme ovih pregovora Ukrajina je zbog ruskog granatiranja izgubila 100 milijardi dolara. Previsoka cijena za Ukrajinu za odugovlačenje rješenja zaustavljanja neljudskih ruskih bombardiranja.

A zasad ruska vojna tehnika sa slovom 'Z' hara ukrajinskim teritorijem. Doduše, već je gotovo tri tisuće jedinica tenkova, oklopnih i teretnih vozila 'spržila' ukrajinska vojska. Mogla bi i puno više kad bi na vrijeme dobila neophodno oružje od saveznika. A zasad je poruka iz Kijeva svim zemljama svijeta sljedeća: slovo 'Z' znači Zlo. Ovo Zlo šire Moskva i njezini građani diljem svijeta. Demokratske zemlje moraju napokon puno jače uhvatiti Zlo za vrat i zajedno ga slomiti - napisao je za Jutarnji Levčenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:17